Τα σκυλιά έχουν αναπτύξει ένα βλέμμα χειραγώγησης των ανθρώπων

Τα σκυλιά έχουν αναπτύξει ένα βλέμμα χειραγώγησης των ανθρώπων

Μπορεί να αποτελούσε απλώς μία έκφραση μέχρι σήμερα, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα λέγονταν μέχρι σήμερα για το... "σκυλίσιο βλέμμα" και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το δηλώνουν πως δεν μπορούν να αντισταθούν στο βλέμμα των αξιαγάπητων τετράποδων και κυρίως των κουταβιών. Μία νέα έρευνα που έγινε σε συνεργασία Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι η εξέλιξη χάρισε στα σκυλιά έναν μοναδικό μυ στα μάτια τους, που τους επιτρέπει να θυμίζουν μωρό και να «χειραγωγούν» τα ανθρώπινα συναισθήματα, με τις αντιστοιχες γκριμάτσες τους.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της, η οποία κατάφερε να συγκρίνει ανατομία και τη συμπεριφορά των σκύλων και των στενότερων συγγενών τους, των λύκων, αποκαλύπτοντας ότι ενώ οι μύες του προσώπου των δύο ειδών είναι παρόμοιοι, υπάρχει μόνο στα μάτια των σκύλων ένας μικρός μυς στα φρύδια τους, που τους επιτρέπει να παίρνουν ένα...ακαταμάχητο βλέμμα με τρόπο που οι λύκοι δεν μπορούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο δρα Τζούλιαν Καμίνσκι του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος μυς που σηκώνει τα φρύδια, κάνει τα σκυλίσια μάτια να φαίνονται μεγαλύτερα και να θυμίζουν πότε μωρό και πότε λυπημένο άνθρωπο. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτό γεννά στους ανθρώπους μια αντανακλαστική αντίδραση τρυφερότητας απέναντι στα σκυλιά, ιδίως τα κουτάβια.

Όσοι έχουν συχνή επαφή με σκύλους, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτό το βλέμμα καθιστά το τετράποδο, ανεξαρτήτως μεγέθους ένα από τα πιο αξιαγάπητα ζώα που μπορεί να έχει κοντά του ο άνθρωπος.

Βλέμμα
χειραγώγηση
Πηγή: 
star.gr