Τα περάσματα των ορτυκιών. Το θήραμα της αρχής κάθε νέας κυνηγετικής περιόδου

Τα περάσματα των ορτυκιών. Το θήραμα της αρχής κάθε νέας κυνηγετικής περιόδου

Με το ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου τον Αύγουστο, οι κυνηγοί θα αναζητήσουν δύο είδη θηραμάτων, τα τρυγόνια και τα ορτύκια. Εγώ σήμερα, ως γνήσιος λάτρης του σκύλου, θα εμβαθύνω στο κυνήγι με σκύλο. Δηλαδή, το κυνήγι του ορτυκιού.

Τα εναπομείναντα ορτύκια του Απριλίου, που παρέμειναν στη χώρα μας και φωλεοποίησαν έχουν πλέον τις οικογένειες τους εγκατεστημένες σε διάφορες καλλιεργημένες εκτάσεις και αποτελούν τα ορτύκια που λέμε "τα ντόπια". Τυχεροί αυτοί που είναι κοντά σε αγροτικές περιοχές και εντοπίζουν αυτά τα ορτύκια, προετοιμάζουν τα σκυλιά τους, αλλά και προετοιμάζονται οι ίδιοι ώστε να είναι έτοιμοι στην έναρξη της κυνηγετικής περιόδου να καρπωθούν τους κόπους τους.

Σε όλα αυτά τα χρόνια που κυνηγώ όταν αποφάσιζα να κυνηγήσω στην έναρξη ορτύκια, ο πρώτος μου στόχος ήταν να κάνω 15αυγουστο μακριά από την οικογένεια μου, ώστε να προετοιμάσω τα σκυλιά μου, να βρω τα σημεία που υπήρχαν οικογένειες ορτυκιών για να είμαι καλά προετοιμασμένος το πρωί της 21ης Αυγούστου να συναντήσουν τα σκυλιά μου ορτύκια και να κάνω με τα σκυλιά μου ένα όμορφο ντουέτο.

Θέλω να σας δώσω κάποιες συμβουλές, ειδικά στους νεότερους, που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν ώστε να φτάσουν στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας και να κυνηγήσουν τα ντοπιάρικα ορτύκια. Καταρχάς, πρέπει να έχετε κάνει προετοιμασία με τους σκύλους σας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Προμηθευτείτε τα κατάλληλα φυσίγγια για ορτύκια. Άποψη μου, μην χρησιμοποιείτε φυσίγγια διασποράς, απλά ένα κλασσικό Νο 10.

Κανονίστε να πάτε μεγάλη παρέα γιατί πρώτον μετριάζονται τα έξοδα και δεύτερον το κυνήγι του ορτυκιού στα μεγάλα χωράφια κυνηγιέται καλύτερα με μια μεγάλη παρέα, πηγαίνοντας όλοι μαζί με μπροστά τα σκυλιά τους στο στυλ παγάνας. Να θυμάστε ότι αυτό το θήραμα περπατάει πάρα πολύ, μπορεί να περάσει και κάτω από τα πόδια σας. Επίσης για τις μακρύτριχες φυλές, σας προτείνω να κουρέψετε τα σκυλιά σας ώστε να μην γεμίζουν κολτσίδες και άλλα ζιζάνια.

Προμηθευτείτε με ειδικό κολλύριο για τα μάτια του σκύλου σας, γιατί κατά την έρευνά του πολλοί σπόροι από χόρτα μπαίνουν στα βλέφαρά του. Κυνηγείστε με μέθοδο, μην φωνάζετε ή σφυρίζετε στα σκυλιά σας συνέχεια και προπαντώς μην αγχώνεστε από τις γύρω ντουφεκιές που πέφτουν. Έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας. Αν έχετε πάνω από ένα σκύλο μην κάνετε το λάθος που κάνουν πολλοί να τα αφήνουν να κυνηγούν όλα μαζί. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι λάθος στρατηγική και καταναλώνετε την ενέργεια των σκύλων σας χωρίς λόγο. Κυνηγήστε κάθε φορά με έναν σκύλο και κάνετε συχνές εναλλαγές.

Μην ξεχνάτε καπέλο και φωσφορικό γιλέκο, όπως λέει και ο κώδικας της Δασικής Αρχής. Να είστε πολύ προσεχτικοί εκεί που ντουφεκάτε. Δεν αξίζει κανένα ορτύκι να τραυματίσετε ένα σκύλο ή ακόμα χειρότερα και έναν άνθρωπο. Σεβαστείτε τον συνκυνηγό σας και αφήστε του και εκείνου χώρο να κυνηγήσει. Είναι ντροπή να ακούμε στους κάμπους φωνές, βρισιές κλπ. Ρίχνει το επίπεδο του κυνηγιού που είναι τόσο σημαντικό στις εποχές που το κυνήγι βάλλεται να το διατηρήσουμε ψηλά. Τέλος, μην συνδυάζετε τα πολλά πουλιά με την επιτυχία. Επιτυχημένο κυνήγι – ταξίδι είναι αυτό που ξεκουραστήκατε, που φάγατε έναν καλό τοπικό μεζέ, που είδατε μια καλή εργασία του σκύλου σας και που τελικά μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, εσείς καταφέρατε να αποδράσετε από την καθημερινότητα.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στην νέα κυνηγετική περίοδο.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλφόπουλος – εκτροφέας εκπαιδευτής

http://kurzhaarverginas.blogspot.gr/

Καλφόπουλος
Ορτύκι
Κυνήγι ορτυκιού
Πηγή: 
Κωνσταντίνος Καλφόπουλος
Θήραμα: