Τα μεσαιωνικά βέλη προκαλούσαν ζημιά παρόμοια με σύγχρονη σφαίρα

Τα μεσαιωνικά βέλη προκαλούσαν ζημιά παρόμοια με σύγχρονη σφαίρα

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι τα μεσαιωνικά βέλη μπορούσαν να προκαλέσουν στα θύματά τους ζημιά παρόμοια με εκείνη που προκαλεί η σφαίρα ενός σύγχρονου πυροβόλου όπλου. 

Το Πανεπιστήμιο του Exeter στην Αγγλία μελέτησε προσεκτικά οστά θυμάτων του αγγλικού τόξου, προκειμένου να κατανοήσει το μέγεθος της ζημιάς που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το μεσαιωνικό όπλο. Ένα από τα στοιχεία που έκαναν τα βέλη τόσο φονικά ήταν η ύπαρξη των φτερών στο πίσω μέρος που τα έκαναν να περιστρέφονται χτυπώντας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το θύμα τους. Παρόμοια τακτική έχει ακολουθηθεί και στην οπλουργία και τη μοντέρνα κατασκευή σφαιρών, με σχεδιασμό τέτοιο που να επιτρέπει την περιστροφή. 

Τα οστά ραδιοχρονολογήθηκαν έτσι ώστε να εντοπιστεί η θέση τους στο χρόνο και βρέθηκε πως ανήκαν στη χρονική περίοδο από το 1482 έως και το 1645 μ.Χ. ενώ τα τόξα αποτέλεσαν ένα πρακτικό, εύκολο στη μεταφορά, αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο για τους πολέμους εκείνης της εποχής σε βρετανικό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν εμβέλεια που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 300 μέτρα, ενώ ο αγγλικός στρατός εκτιμάται ότι μπορούσε να βάλλει έως και 35.000 βέλη το λεπτό στο πεδίο της μάχης. 

 

Κυνήγι με τοξο
Πηγή: 
https://www.smithsonianmag.com/