Τα φυτά... αποφασίζουν πότε θα βλαστήσουν

Τα φυτά... αποφασίζουν πότε θα βλαστήσουν

Το ενδιαφέρον κεντρίζουν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, η οποία ανακάλυψε ότι μια συστάδα κυττάρων στους σπόρους λειτουργεί σαν εγκέφαλος που αποφασίζει πότε πρέπει να βλαστήσουν τα φυτά.

Σύμφωνα με τα όσα μας ενημερώνει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, οι ερευνητές εργάστηκαν με ένα μικρό ανθοφόρο φυτό του είδους Arabidopsis thaliana για να προσδιορίσουν εάν τα φυτά έχουν «εγκεφάλους». Αφού εντόπισαν την ομάδα των κυττάρων των σπόρων που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από δύο ανταγωνιστικούς τύπους: ο ένας προάγει τη βλάστηση και ο άλλος προάγει την αδράνεια. Οι επιστήμονες περιγράφουν τη σχέση ως «διελκυστίνδα», σε μια διαδικασία που μοιάζει πολύ με τους μηχανισμούς στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όταν κάποιος αποφασίζει εάν θα κινηθεί ή όχι.

Τα ανταγωνιστικά κύτταρα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο στους ανθρώπους όσο και στα φυτά, αναφέρει η έρευνα. Ο μηχανισμός εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό στη βλάστηση, διότι η πρόωρη βλάστηση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του φυτού λόγω παγετού. Εναλλακτικά, η καθυστερημένη βλάστηση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές λόγω των ακατάλληλων κλιματικών συνθηκών.

Αφού δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για το πώς τα ξεχωριστά κύτταρα λειτουργούν για να ελέγξουν το πόσο ευαίσθητο είναι το φυτό στο περιβάλλον του, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερες παραλλαγές υπάρχουν στις περιβαλλοντικές συνθήκες, τόσο περισσότεροι σπόροι θα βλαστήσουν. 

Arabidopsis thaliana
Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ
Πηγή: 
Ναυτεμπορική