Τα αποδημητικά πουλιά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή

Τα αποδημητικά πουλιά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα αποδημητικά πουλιά, όπως μας δείχνει η πρόσφατη μελέτη Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Global Change Biology". 

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη μελέτη και σημειώνονται σε άρθρο της εφημερίδας "Ναυτεμπορική", οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Durham στη Βρετανία αναφέρουν ότι τα αποδημητικά πτηνά καθυστερούν πλέον να ταξιδέψουν προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν. Τα αποδημητικά πτηνά παραμένουν δύο επιπλέον μήνες στις περιοχές που πέρασαν το καλοκαίρι σε ευρωπαϊκό έδαφος όπου συνήθως αναπαράγονται.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα των τελευταίων πενήντα ετών από τις περιοχές που περνούν τα αποδημητικά πτηνά εγκαταλείποντας την ευρωπαϊκή ήπειρο όπως το Γιβραλτάρ αλλά και από εκείνες στις οποίες καταλήγουν όπως η Δημοκρατία της Γκάμπια που αν και μικρή χώρα διαθέτει μεγάλης ποικιλομορφίας οικοσυστήματα. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα πιο κοινά μεταναστευτικά είδη όπως ορισμένα είδη αηδονιών βλέποντας ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλά και το φυσικό τους περιβάλλον στην Ευρώπη δεν αλλάζουν καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα επιλέγουν την παράταση της παραμονής τους.

Αποδημητικά πτηνά
Πηγή: 
naftemporiki.gr