Τα αγριογούρουνα... κάνουν βόλτες στην Αγιά Λάρισας

Τα αγριογούρουνα... κάνουν βόλτες στην Αγιά Λάρισας

 

Κάτοικοι και εποχούμενοι στην Αγιά Λάρισας και σε άλλες περιοχές του νομού διαπιστώνουν-συχνά με αρκετούς κινδύνους- ότι τα αγριογούρουνα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στο οδικό δίκτυο, αλλά και κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Όπως μας ενημερώνει σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελευθερία, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν δει να φθάνουν ακόμη και λίγα μέτρα από τα σπίτια τους, ενώ δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που διαπίστωσαν «επιθέσεις» σε καστανοπερίβολα, καταστροφές σε χωράφια με καλαμπόκια, σε λάστιχα ποτίσματος στα κτήματά τους. Έχουν σημειωθεί και συγκρούσεις με αυτοκίνητα. Δεν είναι πάντως λίγοι οι οδηγοί στην ευρύτερη περιοχή που έχουν να διηγηθούν φέτος μια απρόβλεπτη, βραδινή «συνάντηση» με αγριόχοιρους ακόμη και σε πολύ κεντρικούς δρόμους του Δήμου Αγιάς, σαν αυτόν που συνδέει την Αγιά με τη Λάρισα ή τον Αγιόκαμπο.

Αρκετοί αγρότες, είδαν την παραγωγή τους σε καλαμπόκι μέσα στο καλοκαίρι να πάει στράφι από την «επέλαση» των αγριογούρουνων, ενώ υποστηρίζουν πως καλό θα ήταν να επιμηκυνόταν η περίοδος κυνηγιού τους, σε συνεργασία με τα δασαρχεία ώστε να γίνεται στοχευμένα όπου παρατηρείται υπερπληθυσμός. Επίσης, ζητούν ν’ αλλάξει ο ισχύων κανονισμός των αποζημιώσεων και να συμπεριληφθούν σ’ αυτόν και οι ζημιές στις καλλιέργειες που προκαλούνται από άγρια ζώα. Για την κοινή πλέον διαπίστωση ότι φέτος οι αγριόχοιροι έχουν κατέβει σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, πεδινά θα έλεγε κανείς, κόβοντας ουσιαστικά βόλτες μεταξύ των χωριών, κυνηγοί θεωρούν πως αυτό έχει συμβεί για τον λόγο ότι αναζητούν τροφή και νερό, μιας και η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών στέγνωσε ρέματα και πηγές, ακόμη και ψηλά στον Κίσσαβο και στο Μαυροβούνι.

Αγιά
Λάρισα
Αγριογούρουνα
υπερπληθυσμός άγριων ζώων
Πηγή: 
eleftheria.gr
Θήραμα: