09/09/2016
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αναφέρουν οι επιστήμονες για την άγρια ζωή στον πλανήτη μας, αφού το ένα δέκατο των εκτάσεων έρημης και άγριας φύσης στη Γη φαίνετια να έχει χαθεί κατά την τελευταία εικοσαετία.
Όπως αναφέρει το in.gr σε σχετικό δημοσίευμά του, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σταδιακά η άγρια φύση χάνεται ανεπιστρεπτί και σε λιγότερα από 100 χρόνια δεν θα υπάρχει πια σχεδόν καθόλου. Ως άγρια φύση θεωρούνται περιοχές βιολογικά και οικολογικά ανέπαφες από ανθρώπινη όχληση ή παρέμβαση (γεωργία, εξόρυξη, κυνήγι, τουρισμός κ.ά.). Οι περισσότερες (το 82%) έχουν έκταση άνω των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η κάθε μία.
Επιστήμονες με επικεφαλής τον Τζέιμς Γουότσον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Current Biology, παρουσίασαν ένα νέο χάρτη, αποτυπώνει την κατάσταση. Ο χάρτης δείχνει ότι στον πλανήτη μας οι περιοχές άγριας φύσης καταλαμβάνουν μια συνολική έκταση 30,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (το 23% της ξηράς). Το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στην Β. Αμερική, στην Β.Ασία, στην Β.Αφρική και στην Αυστραλία. Σε σχέση με τη δεκαετία του '90, έχουν χαθεί γύρω στα 3,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας φύσης, ή σχεδόν το 10% του συνόλου.
Η χαμένη έκταση είναι διπλάσια σε μέγεθος από την Αλάσκα ή όσο η μισή αχανής λεκάνη του Αμαζονίου. Οι μεγαλύτερες απώλειες έχουν υπάρξει στην περιοχή του Αμαζονίου στην Ν.Αμερική (μείωση 30% των εκτάσεων άγριας φύσης) και στην Κεντρική Αφρική (μείωση 14%). Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να εφαρμοσθούν άμεσα διεθνείς πολιτικές για την προστασία των φυσικών περιοχών και της βιοποικιλότητας. Όπως εκτιμούν, υπάρχει ακόμη ένα χρονικό περιθώριο μίας έως δύο δεκαετιών ώστε η κατάσταση να μη γίνει οριστικά μη αναστρέψιμη.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια