Συντήρηση μαχαιριού

Επιμέλεια άρθρου: Αλκιβιάδης Τσάφος-τεχνίτης χειροποίητου μαχαιριού

Έφτασε λοιπόν η στιγμή! τα καταφέραμε! και πήραμε το πολυπόθητο μαχαίρι μας! Αλλά…είτε το χρησιμοποιήσουμε είτε όχι χρειάζεται πολύ ή λίγη φροντίδα-συντήρηση για να το έχουμε όσο γίνεται σε καλύτερη κατάσταση. Πάμε λοιπόν…

Κάθε υπεύθυνος συλλέκτης-ιδιοκτήτης μαχαιριών πρέπει να ξέρει τα βασικά σχετικά με την κατάλληλη συντήρηση των μαχαιριών του. Τα μαχαίρια είναι από τα αρχαιότερα εργαλεία του ανθρώπου, εργαλεία που άλλαξαν την ιστορία μας, αναπόφευκτοι σύντροφοι στην καθημερινή διαβίωσή μας και είναι επίσης για κάποιους από εμάς επενδύσεις και έργα τέχνης. Αυτοί είναι οι λόγοι γιατί πρέπει να φροντιστούν κατάλληλα.

Τα καλά-διατηρημένα μαχαίρια θα εκτελέσουν καλύτερα τις εργασίες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί, και θα διαρκέσουν περισσότερα χρόνια. Όλα τα μοντέρνα ατσάλια που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μαχαιριών είναι υψηλής ποιότητας υλικά, αλλά ο χρόνος μπορεί να διαβρώσει το οποιοδήποτε μέταλλο αν δεν το φροντίσετε. Σκουπίζοντας τις λεπίδες των μαχαιριών σας ανά διαστήματα με ένα λαδωμένο ύφασμα (το λάδι συντήρησης όπλων είναι πολύ καλό) θα αποτρέψετε τη σκουριά ειδικά εάν ζείτε σε υγρό κλίμα ή κοντά στη θάλασσα. Εάν το μαχαίρι σας βραχεί σκουπίστε το καλά για να το στεγνώσετε, μην το αφήσετε να στεγνώσει μόνο του. Εάν το μαχαίρι σας έχει βραχεί από θαλασσινό νερό ή κάποια άλλη ουσία που δεν είστε σίγουροι τι είναι και τι μπορεί να προκαλέσει στο μαχαίρι σας, πρέπει να το ξεπλύνετε αμέσως με καθαρό νερό να το στεγνώσετε καλά και τέλος να το λαδώσετε. Μην φυλάσσετε τα μαχαίρια στις θήκες τους. Το δέρμα συλλέγει την υγρασία και δημιουργεί σημάδια στη λεπίδα.Ειδικά για τους σουγιάδες σας περιστασιακά ένα λάδωμα στις ενώσεις και τα ελατήρια (μια δυο σταγόνες) είναι αρκετό για το ευκολότερο άνοιγμα και το κλείσιμο και θα αποτρέψει τη σκουριά και το χαλάρωμα στο «κλείδωμα» του. Ελέγξτε τακτικά την εγκοπή κλειδώματος των σουγιάδων σας για την καλή λειτουργία τους η οποία θα εξασφαλίσει και την ασφαλή χρήση τους. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας ως ανοιχτήρι δοχείων, μοχλό, κατσαβίδι ή για οποιαδήποτε βαριά εργασία για την οποία το μαχαίρι σας δεν σχεδιάστηκε. Επίσης, μην χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος του μαχαιριού σας ως σφυρί. Οι λαβές από ξύλο μπορούν να τριφτούν περιστασιακά με τη στιλβωτική ουσία ή ειδικό λάδι όπως αυτό που χρησιμοποιούν στα έπιπλα. Ο ορείχαλκος μπορεί να γυαλιστεί με τη στιλβωτική ουσία οικιακού ορείχαλκου. Τέλος να κρατάτε το μαχαίρι σας πάντα ακονισμένο. Μια λεπίδα που δεν κόβει μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από μια κατάλληλα διατηρημένη μίας και θα βάλουμε περισσότερη δύναμη για να κάνουμε τη εργασία μας ώστε να εξισορροπήσουμε την στομωμένη λεπίδα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να χάσουμε τον έλεγχο.
Συντήρηση
Μαχαίρι
Αλκιβιάδης Τσάφος
Πηγή: 
http://www.alkiviadisknives.com/