Συμβουλές για την προστασία του σκύλου στον καύσωνα

 

Οι σκύλοι δεν είναι ίδιοι με τους ανθρώπους, επομένως δεν μπορεί κανείς να περιμένει να αντέχουν με τον ίδιο τρόπο τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο ελληνικό καλοκαίρι. 

Πολλές είναι οι φορές που βλέπουμε τον σκύλο μας να λαχανιάζει, στοιχείο που σημαίνει ότι η θερμοπληξία είναι... κοντά. Ένα στοιχείο που πρέπει να προσέχετε είναι να έχετε πάντοτε ανοιχτό τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο όταν ταξιδεύετε με τον σκύλο σας, ενώ πάντοτε θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη ποσότητα υγρών για την ενυδάτωση του κάθε ζώου. Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι η ζέστη δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον για παιχνίδι και για άσκηση του σκύλου, επομένως και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε. Καλύτερο θα ήταν, στις ημέρες του καύσωνα, η βόλτα να γίνει πολύ νωρίς το πρωί ή το βράδυ. 

Το φρέσκο νερό εννοείται ότι δεν θα πρέπει ποτέ να λείπει από τη διατροφή του σκύλου σας, ενώ καλό είναι να έχετε το νου σας εάν ο σκύλος σας δείχνει να λαχανιάζει περισσότερο από το κανονικό. Το υπερβολικό τάισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία στον σκύλο σας, επομένως καλό είναι να δίνετε μικρότερα και συχνότερα γεύματα, ενώ δεν θα ήταν κακή ιδέα να δώσετε στο σκύλο σας να φάει αφότου πέσει ο ήλιος. 

Αν ένα υγιές σκυλί πέσει στο έδαφος λαχανιασμένο στη διάρκεια καύσωνα, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι θερμοπληξία. Η άμεση αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις: ο βασικός κανόνας είναι να δροσίσετε το κατοικίδιό σας χωρίς να το κάνετε να κρυώνει. Ρίξτε κρύο νερό στο σώμα του. Ένα σφουγγάρι ή μια πετσέτα σε κρύο νερό είναι επίσης μία καλή λύση. Μη δροσίσετε υπερβολικά τον σκύλο σας. Yπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κρυώσετε περισσότερο απ' όσο πρέπει τον σκύλο σας, οπότε όταν σταματήσει το λαχάνιασμα και περπατάει κανονικά, μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία. 

θερμοπληξία
καύσωνας
Πηγή: 
stogiatro.gr