Στατιστικά στοιχεία για τη λύσσα στην Ελλάδα

Στατιστικά στοιχεία για τη λύσσα στην Ελλάδα

Με αφορμή σχετική ερώτηση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η υφυπουργός υγείας, Ζέττα Μακρή, παρουσίασε στη Βουλή ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεια για τη λύσσα στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, λοιπόν, συνολικά 376 περιπτώσεις ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με λυσσασμένα ή πιθανώς λυσσασμένα ζώα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από το 2012 έως σήμερα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 63,4% των περιπτώσεων αφορούσε επαφή με αδέσποτους σκύλους και το 7,5% σε γάτες.

Η λύσσα είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα από το 1987 έως τον Οκτώβριο του 2012, όταν καταγράφηκε κρούσμα σε κόκκινη αλεπού στην περιοχή της Κοζάνης. Από το 2012 μέχρι τον φετινό Αύγουστο είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 28 κρούσματα λύσσας, από τα οποία τα 24 αφορούσαν αλεπούδες, δύο καταγράφηκαν σε σκύλους και ένα σε γάτα.

Η εμφάνιση λύσσας στον άνθρωπο μπορεί να αποτραπεί ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό, αρκεί να χορηγηθεί έγκαιρα αντιλυσσικός ορός (αντισώματα κατά του ιού) και αρκετές δόσεις αντιλυσσικού εμβολίου. Αν όμως ο ιός προλάβει να προκαλέσει συμπτώματα εγκεφαλίτιδας η θνησιμότητα φτάνει το 100%. Όπως αναφέρει στο έγγραφό της η κ. Μακρή, το υπουργείο Υγείας έχει προμηθευτεί 193 δόσεις του εμβολίου για τις ανάγκες των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Ακόμα, από τις 11 Οκτωβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για τη ρίψη εμβολίων από ελικόπτερα στην Κεντρική Μακεδονία και άλλες περιοχές «υψηλής ή μέσης επικινδυνότητας». Ουσιαστικά πρόκειται για δολώματα που περιέχουν εμβόλιο και προορίζονται κυρίως για τις κόκκινες αλεπούδες, μέσω των οποίων είναι πιθανό να μεταφέρθηκε ο ιός από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Το πρόγραμμα εμβολιασμού από αέρος χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Λύσσα
ερώτηση στη Βουλή
Ζέττα Μακρή
Κρούσματα λύσσας
Πηγή: 
www.in.gr, ΚΕΕΛΠΝΟ