«Στα χέρια μας, το κυνήγι που αγαπάμε και προστατεύουμε»

«Στα χέρια μας, το κυνήγι που αγαπάμε και προστατεύουμε»

Στα πλαίσια της κυνηγετικής περιόδου 2013 - 2014, η οποία ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, και με αφορμή την έναρξη της θήρας λαγού - αγριόχοιρου στις 15 Σεπτεμβρίου και της πέρδικας την 1η Οκτωβρίου, έχοντας βαθύ σεβασμό στις αποφάσεις των ρυθμιστικών διατάξεων της θήρας, θα ήθελα να υπενθυμίσω στα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης τις υποχρεώσεις τους, στα πλαίσια της νόμιμης άσκησης του κυνηγιού.

Αρχικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να θεωρεί ότι μπορεί να θηρεύει δίχως άδεια θήρας (εκδίδουμε όλοι άδεια και ακολουθούμε το δόγμα του σωστού κυνηγού, ο οποίος ακόμα και για μία φορά θήρας επιβάλλεται να κατέχει την απαραίτητη άδεια). Οι απαράδεκτες ενέργειες λαθροθηρίας και η μη τήρηση των νόμων που έχουν εκδοθεί, καταδικάζονται και απομονώνονται. Εξάλλου, οι νόμοι θεσπίζονται και επιβάλλεται να γίνονται σεβαστοί. Παράλληλα, όπως είναι ευρέως γνωστό, το κυνήγι των παραπάνω θηραμάτων επιτρέπεται τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη - Σάββατο - Κυριακή), όποτε και μπορεί να γίνεται και χρήση σκύλων δίωξης.

Συγχρόνως, θεωρείται δεδομένη η ένδυση του πορτοκαλί γιλέκου, το οποίο επιβάλλεται να φέρουν οι κυνηγοί, με άμεσο σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων. Όσον αφορά τις ειδικότερες λεπτομέρειες, ένας κυνηγός δεν επιτρέπεται να κυνηγά στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, τα εκτροφεία θηραμάτων, τις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες υπάρχουν αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου, στους αρχαιολογικούς χώρους, και τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία.

Φυσικά, πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για τις θέσεις των απαγορεύσεων και των καταφυγίων, ενώ θεωρείται άκρως αναγκαία η μέριμνα για το κινητό φαρμακείο με επιδέσμους και φάρμακα, που πρέπει πάντα να διαθέτουν οι κυνηγοί. Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι αυτό των ελέγχων από τα αρμόδια όργανα. Οι κυνηγοί πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη τυπικότητα, να συμβάλλουν ενεργά στο έργο της θηροφυλακής, είτε σε επίπεδο πρόληψης είτε σε επίπεδο καταστολής, αποδεχόμενοι ευγενικά την έρευνα και επιδεικνύοντας στους θηροφύλακες την απαιτούμενη συμπεριφορά. Οι κυνηγοί επιβάλλεται να διαθέτουν πάντα τα απαραίτητα έγγραφα και φυσικά, απαραίτητος κρίνεται και ο σεβασμός της ξένης περιουσίας και ιδιοκτησίας.

Τέλος, όσον αφορά τους νέους κυνηγούς, πρέπει να τονιστεί ότι πρέπει να επιδιώκουν να πηγαίνουν για κυνήγι μαζί με έμπειρους συναδέλφους τους, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουν την πείρα που απαιτείται. Δεδομένη θεωρείται η απαγόρευση θήρας άγριων ζώων και πουλιών που δεν προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις. Τα όπλα όσων κυνηγούν πρέπει να είναι νόμιμα και να φέρουν 3 φυσίγγια. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει η αυτοκριτική και η ενεργοποίηση να προηγούνται της κριτικής!

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σπάρτης κι εγώ προσωπικά επιθυμούμε μία αποδοτική συνεργασία σε κάθε επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις μέχρι τώρα δράσεις μας, οι οποίες στόχο έχουν να λειτουργήσουν ανταποδοτικά και τα χρήματα που καταβάλουν τα μέλη του Συλλόγου για τις άδειες να επιστρέφουν στους ίδιους. Εξάλλου, τον τελευταίο χρόνο κάνουμε μία κοινή προσπάθεια που κρίνεται εκ του αποτελέσματος ιδιαίτερα θετική και η οποία αποδεικνύει ότι ο Σύλλογος πλέον δεν λειτουργεί ως ένα απλό εκδοτήριο αδειών. Στο εξής, οφείλουμε από κοινού να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια και να εγγυηθούμε το αύριο ενός Συλλόγου σύγχρονου και αποδοτικού προς όφελος όλων των μελών! Με τη δράση μας, να μην επιτρέπουμε στους γνωστούς αγνώστους που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, να αμφισβητούν την αγάπη μας για τη φύση, η οποία άλλωστε είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται.

Μην ξεχνάτε, ότι το κυνήγι αποτελεί για το λαό μας σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, την οποία έχουμε χρέος να κληροδοτήσουμε και στα παιδιά μας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε ό,τι οι προηγούμενες γενιές μας παρέδωσαν.

Καλή αντάμωση στους κυνηγότοπους! Και μην ξεχνάτε «Κυνηγός θεωρείται μόνο ο νόμιμος κυνηγός».

ΚΣ Σπάρτης
Έναρξη κυνηγετικής περιόδου
Πηγή: 
ΚΣ Σπάρτης