Σωτήρια για τα ελάφια η διατήρηση της θερινής ώρας!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ για τα συχνά θανατηφόρα ατυχήματα που προκύπτουν με αυτοκίνητα και ελάφια και τη συσχέτισή τους με την αλλαγή της ώρας. 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μόνιμη παραμονή στην επονομαζόμενη Daylight Saving Time, δηλαδή την καλοκαιρινή ζώνη ώρας, χωρίς να αλλάζει η ώρα το χειμώνα και το καλοκαίρι, μπορεί να σώσει ζωές τετράποδων, αλλά και ανθρώπων, αφού ένα τροχαίο ατύχημα με ένα τόσο μεγάλο ζώο μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες και για τον άνθρωπο. Τα δεδομένα από 23 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ που συνέλλεξαν οι επιστήμονες, πιστοποιούν ότι τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα γίνονται με ελάφια. 

Η συσχέτιση με την θερινή ζώνη ώρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ελάφια του είδους Odocoileus virginianus και του είδους Odocoileus hemionus είναι πιο ενεργά κατά την αυγή και το σούρουπο, γεγονός που ο κύκλος τους επηρεάζεται από την αντίστοιχη αλλαγή στην ανθρώπινη δραστηριότητα έπειτα από την αλλαγή της ώρας σε θερινή. Τα επιστημονικα δεδομένα υπολογίζουν ότι η αλλαγή σε μόνιμη θερινή ώρα, κάτι που συζητιέται να εφαρμοστεί και στην χώρα μας στο μέλλον, θα μπορούσε να μειώσει κατά 2.3% τα τροχαία ατυχήματα με ελάφια. 

Αυτό σημαίνει ότι 33 ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, με 2.054 λιγότερους τραυματισμούς ανθρώπων. Αντίστοιχα, ο πληθυσμός των ελαφιών θα αριθμούσε 36.550 μέλη που δεν θα είχαν σκοτωθεί στα εν λόγω ατυχήματα. Το ετήσιο κόστος από υλικές ζημιές και τις απώλειες ζωών υπολογίζεται σε 1.19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το αντίθετο σενάριο που εξετάστηκε, δηλαδή η μόνιμη προσαρμογή στη χειμερινή ώρα εκτιμάται ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, με αποτέλεσμα 66 περισσότερους θανάτους ανθρώπων, 4140 περισσότερους τραυματισμούς, θάνατο 74.000 περισσότερων ελαφιών και ετήσιο κόστος 2.39 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. 

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι απαιτείται μόνιμη προσαρμογή στη θερινή ώρα για τη μείωση των περιστατικών στις ΗΠΑ.  

 

Ελάφι
ΗΠΑ
Πηγή: 
https://www.livescience.com/deer-vehicle-collisions-daylight-savings
Θήραμα: