04/07/2017
Η ζωή το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη, όσον αφορά στη ζέστη, αλλά ευτυχώς που έχουμε και όλες αυτές τις ευκαιρίες για απόδραση στα νησιά. Δεν δυσκολευόμαστε, όμως, μόνο εμείς, αλλά και ο σκύλος μας, τον οποίο παράλληλα δεν θέλουμε να αφήσουμε μακριά μας στις καλοκαιρινές μας αποδράσεις.
Εντοπίσαμε δύο ενδιαφέροντα άρθρα στο Διαδίκτυο τα οποία μιλούν τόσο για το τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τη θερμοπληξία στο σκύλο σας όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, αλλά και για το πώς θα μπορέσετε να ταξιδεύετε με ασφάλεια και σύμφωνα με τους κανονισμούς με το σκύλο σας μαζί στο καράβι. Στο άρθρο του Γιώργου Φραντζεσκάκη, στην εφημερίδα Καθημερινή, βρίσκουμε συμβουλές για το ταξίδι με τον σκύλο μας εν πλω. Εκεί διαβάζουμε ότι ο κανονισμός της ναυσιπλοΐας αναφέρει ρητώς ότι τα σκυλιά ταξιδεύουν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που έχει –για τον σκοπό αυτόν– κάθε πλοίο της γραμμής. Οι χώροι αυτοί είναι κλουβιά που εξασφαλίζουν ποιότητα διαβίωσης συνήθως σε ευθεία αναλογία με τις συνθήκες που επικρατούν και στο υπόλοιπο καράβι: μπορεί να είναι από απαράδεκτες μέχρι αρκετά καλές. Σε κάθε περίπτωση, αν το σκυλί σας δεν είναι μαθημένο στο κλουβί του καταστρώματος, η πρώτη φορά θα είναι δύσκολη...Ορισμένα σκυλιά πρωτοταξιδεύουν με το καράβι χωρίς δυσκολία. Άλλα πάλι τρομάζουν αισθανόμενα το έδαφος να κινείται κάτω από τα πόδια τους. Το να έχετε μαζί σας ένα ήπιο καταπραϋντικό ειδικό για κτηνιατρική χρήση δεν είναι κακή ιδέα.
Πέραν του κανονισμού, και επειδή έτσι κι αλλιώς τα κλουβιά δεν φτάνουν για όλα τα σκυλιά που ταξιδεύουν, κανένας δεν θα σας απαγορεύσει να έχετε το σκυλί σας μαζί στο κατάστρωμα. Το λουρί και το φίμωτρο είναι απαραίτητα από τον νόμο. Ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς λουρί και ποτέ μην τον εγκαταλείψετε, έστω και δεμένο στο κιγκλίδωμα, αν δεν τον επιτηρεί κάποιος δικός σας. Σε κάποιες εταιρείες έχει πρόσφατα εισαχθεί ο θεσμός των pet cabins. Οι ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες που δέχονται και ζώα είναι κάπως τσιμπημένες στην τιμή τους. Ποτέ –μα ποτέ– μην αφήσετε τον σκύλο σας μέσα στο αυτοκίνητο, στο γκαράζ. Ζέστη, καυσαέρια και ενισχυμένοι θόρυβοι θα το ταλαιπωρήσουν – στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη θα το σκοτώσουν.
Για όσους δεν πρόκειται να φύγουν για διακοπές φέτος και θα μείνουν με τον σκύλο τους στην πόλη, υπάρχει το άρθρο που διαβάζουμε στο stogiatro.gr, αναφορικά με τα όσα πρέπει να γίνουν για να μην πάθει ο σκύλος μας θερμοπληξία μέσα στον καύσωνα. Η θερμοπληξία των σκύλων ή υπερθερμία συμβαίνει, όταν η θερμοκρασία του σώματος των σκυλιών αυξάνεται παραπάνω από το φυσιολογικό όριο. Όταν συμβεί αυτό, οι συνηθισμένες μέθοδοι ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος δεν θα λειτουργούν πια και υπάρχει κίνδυνος για να καταρρεύσει κάποιο από τα όργανα. Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που συνοδεύουν την θερμοπληξία, τα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε έγκαιρα, καθώς και τεχνικές για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αυτά. Αν έχει πολύ ζέστη μαζί με υγρασία μην αφήσετε τον σκύλο σας έξω. Επίσης, φροντίστε να έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό και ένα δροσερό περιβάλλον. Το να είναι καλά ενυδατωμένος ένας σκύλος, ανεξάρτητα από τον καιρό, είναι σημαντικό, γιατί σημαίνει ότι ο οργανισμός του λειτουργεί σωστά. Να του έχετε πάντα ένα δοχείο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν δεν είστε σίγουροι, ότι ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία, μετρήστε την θερμοκρασία του σώματός του σκύλου σας, για να σιγουρευτείτε. Αν δεν ξέρετε πως να μετρήσετε την θερμοκρασία του σκύλου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;
- Υπερβολική έκκριση σάλιου
- Κοκκινισμένα ούλα
- Ταλαντευόμενη και ασυντόνιστη κίνηση
Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου θα πρέπει να γίνει σταδιακά και χωρίς ακραία μέτρα. Βάλτε τον σκύλο σας κάτω από μια σκιά ή σε ένα δροσερό μέρος, για να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του σώματός του. Η ενυδάτωση είναι ένας ακόμη τρόπος για να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Δώστε του να πιει κρύο νερό, αλλά όχι παγωμένο, γιατί μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν ο σκύλος δεν μπορεί να πιει νερό, πηγαίνετε τον αμέσως στον κτηνίατρο. Το να βρέξετε τον σκύλο σας με το λάστιχο νερού θα βοηθήσει στην μείωση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου σας. Τρίψτε τις πατούσες του σκύλου με οινόπνευμα. Το οινόπνευμα είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου. Σύμφωνα με το Petwave, το να βάλουμε κάτι κρύο στα πόδια του σκύλου θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια