Σκόπευση μέσω έξυπνων γυαλιών

Σκόπευση μέσω έξυπνων γυαλιών

Ο τρόπος που σκοπεύουμε με το όπλο μας αλλάζει με την βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας, καθώς η εταιρεία TrackingPoint από το Όστιν του Τέξας δημοσίευσε στο Διαδίκτυο βίντεο, όπου και ένας σκοπευτής εμφανίζεται να σημαδεύει και να πετυχαίνει τον στόχο του χρησιμοποιώντας το ένα τυφέκιο της εταιρείας και ένα ζευγάρι «έξυπνων» γυαλιών/ διοπτρών Smith Optics I/O Recon, συνδεδεμένων ασύρματα με το όπλο, τα οποία «τρέχουν» την εφαρμογή Shotview της εταιρείας ενώ έχει το κεφάλι του στραμμένο προς άλλη κατεύθυνση. 

Η εταιρεία είναι αρκετά γνωστή για τις καινοτομίες που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς στον τομέα των «έξυπνων» τυφεκίων. Ειδικότερα, τα εν λόγω όπλα παρέχουν στον χρήστη τη δυνατότητα κατάδειξης/ «κλειδώματος» ενός στόχου, και στη συνέχεια ανοίγουν πυρ (με τον χρήστη να κρατά πατημένη τη σκανδάλη) τη στιγμή που το σύστημα αντιλαμβάνεται ότι το όπλο είναι κατάλληλα ευθυγραμμισμένο έτσι ώστε να χτυπήσει τον «κλειδωμένο» στόχο.

Με τη νέα μορφή σκόπευσης, το όπλο μεταδίδει βίντεο στα γυαλιά, και ο σκοπευτής/ χρήστης κατευθύνει το σταυρόνημα εκεί που θέλει, χωρίς το κεφάλι του να είναι απαραίτητα στραμμένο προς την κατεύθυνση του στόχου. Το βίντεο έχει προκαλέσει αίσθηση στο Ίντερνετ, με δημοσιεύματα (VentureBeat, Engadget, Gizmodo) να κάνουν λόγο για έναν κάπως «τρομακτικό» νέο κόσμο «έξυπνων» όπλων, η χρήση των οποίων θα παραπέμπει σε ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Σε πρακτικό επίπεδο, ένα τέτοιου είδους σύστημα θα μπορούσε προφανώς να φανεί χρήσιμο σε στρατιώτες σε πεδία μαχών, επιτρέποντάς τους να σκοπεύουν και να πυροβολούν προβάλλοντας μόνο το όπλο τους και όχι το κεφάλι τους, ενώ αρκετά πιο μακροπρόθεσμα θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει και ένα μέσον ομαλότερου και πιο άμεσου ελέγχου των όπλων drones από πεζικάριους σε θέατρα επιχειρήσεων, τα οποία θα συνοδεύουν τις ομάδες τους.

Θαυμαστός καινούριος κόσμος; 

TrackingPoint
Smart Glass
Πηγή: 
Ναυτεμπορική