Σημαντική η συμβολή των κυνηγών στο Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας

Σημαντική η συμβολή των κυνηγών στο Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας

Σημαντικός είναι ο ρόλος των κυνηγών στην εφαρμογή του "Προγράμματος Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα", σύμφωνα με την ενημέρωση του Υουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

Από το 2012 όπου η Λύσσα επανεμφανίσθηκε στην Ελλάδα, όλα τα θηλαστικά που ανευρίσκονται νεκρά (κατοικίδια και άγρια πανίδα) πρέπει να συλλέγονται και να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας προς εργαστηριακή εξέταση. Η ανωτέρω διαδικασία είναι γνωστή ως Παθητική Επιτήρηση της Λύσσας και ουσιαστικά μέσω αυτής, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν ο ιός της Λύσσας κυκλοφορεί ή όχι στην χώρα μας. Στην συλλογή δειγμάτων συμμετέχουν βάσει Υπουργικής Απόφασης οι δασικές υπηρεσίες και οι φύλακες θήρας (ιδιωτικοι) ενώ από το 2016 και οι κυνηγοί και τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η επιτήρηση αυτή οδήγησε στο να καταγραφούν μέχρι τον Μάιο 2014, 48 κρούσματα Λύσσας σε ζώα στη χώρα. Από τον Μάιο 2014 και έκτοτε, δεν εχει καταγραφεί νέο κρούσμα και αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στον εμβολιασμό της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα είτε και στην μειωμένη Παθητική Επιτήρηση (δηλαδή μειωμένη συλλογή και εξέταση νεκρών θηλαστικών) που καταγράφηκε ειδικά το 2015 και έως σήμερα. Προκειμένου να ενισχυθεί η Προσκόμιση Δειγμάτων, αποζημιώνεται με το ποσό των 50 ΕΥΡΩ, απο την αρχή του 2017 η κάθε αλεπού που ανευρίσκεται νεκρή (σε όλη τη χώρα) ακόμα και από τροχαίο (όχι όμως τραυματισμένη από όπλο, δηλητηριασμένη ή σε προχωρημένη σήψη, ή με κατεστραμμένο κρανίο) και που παραδίδεται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες από κυνηγό/ιδιωτικό φύλακα θήρας και μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Παράλληλα, στις περιοχές όπου γίνονται εμβολιασμοί της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα (από αέρος διανομή) και μετά απο τους εμβολιασμούς (ένας αριθμος αλεπουδων ανα km2 (2 αλεπουδες/100km2) της περιοχής εμβολιασμού, θανατώνονται για να ελεγχθεί εργαστηριακά αν έχουν αντισώματα έναντι του ιού της Λύσσας μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια-δολώματα. Τα ζώα αυτά θανατώνονται εκτός κυνηγετικής περιόδου απο συνεργεία δίωξης που συγκροτούνται από τις δασικές υπηρεσίες με συμμετοχή κυνηγών-ιδ.φυλάκων θήρας και εντός κυνηγετικής περιόδου και από τα συνεργεία δίωξης αλλά και αυτόνομα από κυνηγούς και ιδ.φύλακες θήρας με άδεια θήρας σε ισχύ. Κάθε θανατωμένη αλεπού που παραδίδεται (σε συνεννόηση με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες) βάσει του ανωτέρου προγράμματος (στις περιοχές όπου εμβολιάζεται η άγρια πανίδα για προστασία έναντι του ιού της Λύσσας) αποζημιώνεται επίσης με 50 ΕΥΡΩ (η αποζημίωση αφορά στους κυνηγούς και ιδ.φυλακες θήρας, είτε ως μελη των συνεργείων δίωξης είτε αυτόνομα, εντός της κυνηγετικής περιόδου.

Είναι πολύ σημαντικό όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι κυνηγοί να συμμετέχουν στη συλλογή των δειγμάτων και να τα προσκομίζουν στις κτηνιατρικές αρχές της χώρας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η Λύσσα στη χώρα μας. Περισσότερες πληροφορίες για την Λύσσα και το Πρόγραμμα Καταπολέμησής της στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ

Λύσσα
Πρόγραμμα Επιτήρησης Λύσσας
Πηγή: 
ΥΠΑΑΤ
Θήραμα: