Σημαντικά οφέλη από την καλλιέργεια ηλίανθου

Σημαντικά οφέλη από την καλλιέργεια ηλίανθου

 

Ως μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις στη λίστα των ενεργειακών καλλιεργειών, προσφέροντας σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς στα πρότυπα της συμβολαιακής γεωργίας και με χαμηλό κόστος επένδυσης, προβάλλει ο ηλίανθος. 

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δράμας, Άνθιμος Αναστασιάδης, ο ηλίανθος, έχοντας μηδαμινές ανάγκες σε ό, τι αφορά στη «φροντίδα» του, παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των αγροτών, κυρίως της Β. Ελλάδας. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ίδιο, το 2013 καλλιεργήθηκαν συνολικά 705.000 στρέμματα ηλίανθου, με τη «μερίδα του λέοντος», δηλαδή 350.000 στρέμματα να εντοπίζονται στο Νομό Έβρου και ειδικότερα στην Ορεστιάδα.

Ακολουθούν: οι Σέρρες με 100.000 στρ., η Ξάνθη, με 56.000 στρ., η Δράμα με 46.000 στρ. και η Θεσσαλονίκη, με 60.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια ηλίανθου ανέρχονται σε 70.000, με τη φετινή τιμή να έχει οριστεί στα 35-37 λεπτά/κιλό, έναντι των 42 λεπτών/κιλό πέρυσι.

Στη χώρα μας, λειτουργούν 12 εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ, τα οποία και καταρτίζουν τα συμβόλαια με τους παραγωγούς, επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης και σημειώνει ότι ένα στρέμμα ηλίανθου έχει υπολογιστεί ότι παράγει κατά μέσο όρο από 43 έως και 75 λίτρα βιοντίζελ. Υπενθυμίζεται, ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι τα βιοκαύσιμα να αντιπροσωπεύουν το 10% της αγοράς καυσίμων έως το 2020.

Ηλίανθος
Βιοκαύσιμα
Πηγή: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ