Σε κίνδυνο εξαφάνισης οι λεοπαρδάλεις του χιονιού

Σε κίνδυνο εξαφάνισης οι λεοπαρδάλεις του χιονιού

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως είναι ο υπ'αριθμόν 1 κίνδυνος για το είδος της λεοπάρδαλης του χιονιού, λόγω της συρρίκνωσης των βιοτόπων τους.

Σύμφωνα με έκθεση της WWF, το ένα τρίτο των ορεινών περιοχών που φιλοξενούν το απειλούμενο ζώο ενδέχεται να καταστούν ακατοίκητoι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι λεοπαρδάλεις απειλούνται όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και λόγω του κατακερματισμού των βιοτόπων τους, κυρίως στα ανατολικά Ιμαλάια.

Άλλοι παράγοντες είναι η λαθροθηρία και η μείωση της διαθέσιμης λείας, με αποτέλεσμα πολλές λεοπαρδάλεις να επιτίθενται σε ζώα κτηνοτρόφων και αυτοί με τη σειρά τους να τις θανατώνουν. Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τις περισσότερες από αυτές τις απειλές, αναφέρει η έκθεση, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στις λεοπαρδάλεις και μειώνοντας τον πληθυσμό τους σε μη βιώσιμους αριθμούς σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η επιτυχία της Ινδίας, του Νεπάλ και του Μπουτάν στην αύξηση του αριθμού απειλούμενων ειδών, όπως οι τίγρεις και οι ρινόκεροι, θα μπορούσε να εφαρμοστεί επίσης στις λεοπαρδάλεις του χιονιού. Υπολογίζεται πως απομένουν περίπου 4.000 με 6.000 λεοπαρδάλεις του χιονιού στην κεντρική και νότια Ασία, σε υψόμετρα 3.000 με 4.500 μέτρων.

WWF
Λεοπάρδαλη του χιονιού
Πηγή: 
Ναυτεμπορική