Ρωσικές βλέψεις για παγκόσμια διάθεση κυνηγετικών όπλων

Ρωσικές βλέψεις για παγκόσμια διάθεση κυνηγετικών όπλων

Το ρωσικό εργοστάσιο IZHMASH, το οποίο είναι γνωστό και ως «Εργοστάσιο Καλάσνικοφ» στο Ιζέφσκ, σχεδιάζει να αναπτύξει το διεθνές δίκτυο αντιπροσώπων της εταιρείας, το δίκτυο πωλήσεων και κέντρων παροχής υπηρεσιών και να προχωρήσει στην εναρμόνιση της γραμμής παραγωγής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Λόγω των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, η ρωσική αμυντική επιχείρηση τώρα επικεντρώνεται κυρίως στις παραδόσεις όπλων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Αφρική. Το παράδειγμα του «IZHMASH» σκέφτονται να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές κυνηγετικών όπλων. Στη Ρωσία, υπάρχει παράδοση μετατροπής στρατιωτικών όπλων σε κυνηγετικά. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι τα αρκετά δημοφιλή στους κυνηγούς ρωσικά αλληλεπίθετα (Super Pose - σούπερ ποζέ) λειόκαννα όπλα, όπως το «IZH-27» ή το «TOZ-34».

Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων, όπως στα περισσότερα σοβιετικά/ρωσικά φορητά όπλα, είναι η αξιοπιστία και η πρακτικότητα. Οι «απόγονοι» των «IZH-27», τα σούπερ ποζέ κυνηγετικά της σειράς «MP-27», έχουν στηρίξει με αρκετή επιτυχία στην αγορά την καλή φήμη των κλασικών όπλων «με κάθετες κάνες» (σούπερ ποζέ) του εργοστασίου όπλων «IZHMASH». Οι κατασκευαστές όπλων στο Ιζέφσκ, κατάφεραν με τη διεύρυνση του καταλόγου φορητών όπλων, απευθυνόμενοι με ποιοτικά όπλα στους λάτρεις του κυνηγιού, να ξεπεράσουν τη δύσκολη κληρονομιά των καταστροφικών «μεταρρυθμίσεων» της δεκαετίας του 1990.

Η περίοδος μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν μια δύσκολη εποχή για την αμυντική βιομηχανία. Χαρακτηριζόταν από τη μη ανανέωση της τεχνολογικής ισχύος στην παραγωγή και τη μεγάλη μείωση σε ειδικευμένο προσωπικό, που έφεραν σε κρίσιμο σημείο τη ρωσική βιομηχανία όπλων. Τα όπλα που κατασκευάζονται στο «IZHMASH» και κυκλοφορούν στη ρωσική αγορά, είναι φυσικά πολλά και ευρείας χρήσης. Τα πιο δημοφιλή «πολιτικά» μοντέλα, είναι τα κυνηγετικά της οικογένειας «Saiga», που σχεδιάστηκαν στη δεκαετία του 1990 στη βάση του συστήματος «Καλάσνικοφ». Ο εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων του τεχνολογικού αποθέματος για την κατασκευή των διάσημων αυτομάτων, επέτρεψε το σχεδιασμό με βάση την «στρατιωτική» πλατφόρμα, καταπληκτικών δειγμάτων «κυνηγετικών» και «αθλητικών» όπλων, καραμπινών, κυνηγετικών όπλων και ημιαυτόματων, διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλή αξιοπιστία του γνωστού εργοστασίου.

Τα όπλα «Saiga», έχουν γίνει το νέο trend στην – αρκετά ανταγωνιστική - αγορά όπλων. Αν και νεοεισερχόμενα, κατάφεραν να προσελκύσουν γρήγορα την προσοχή των αγοραστών τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα δημοφιλή, αποδείχθηκαν τα μοντέλα με 12άρι διαμέτρημα (Cal.12) και με μήκη θαλάμης 70 και 76 mm. Το πρωτότυπο εγχώριο σύστημα του τουφεκιού με «στρατιωτικό» παρελθόν αποδείχθηκε κατάλληλο για τους κυνηγούς και εύχρηστο, διαθέτοντας μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών εκδόσεων αναφορικά με τα διαμετρήματα και τις χρήσεις του όπλου. Τη δική του σημαντική συμβολή στην επιτυχημένη πορεία του ρωσικού όπλου στην αγορά είχε και το μικρό – προσιτό στους περισσότερους αγοραστές - κόστος. Η κατηγορία όπλων μεσαίου κόστους και καλής ποιότητας, είναι μια κλάση, στην οποία η εγχώρια οπλοβιομηχανία θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της και στο μέλλον.

Μένει να δούμε εάν η ρωσικη οπλουργία θα βρει το δρόμο της για τις προθήκες καταστημάτων όπλων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. 

Καλάσνικοφ
IZHMASH
Πηγή: 
http://gr.rbth.com/