02/08/2016
Τα αγριογούρουνα φαίνεται ότι αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, καθώς, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, μετά τις καλλιέργειες καταστρέφουν πλέον και τα συστήματα άρδευσης.
Τα αγριογούρουνα, που από πέρσι είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Voria.gr ότι αποτελούν μια από τις σημαντικότερες απειλές και έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής του Λαγκαδά, πλέον δεν «ισοπεδώνουν» μόνο τα καλαμπόκια, τα στάρια, το τριφύλλι και τα οπωροκηπευτικά, αλλά καταστρέφουν και τα συστήματα ποτίσματος με σταγόνες, που αποτέλεσαν το σημαντικότερο μέχρι σήμερα αντίδοτο στην υπεράντληση νερού από τη λίμνη Κορώνεια. Το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα στην περιοχή μετρά ήδη πέντε χρόνια, όταν τα ζώα κατέβηκαν από το βουνό στον κάμπο, κυρίως επειδή κάποιες μονάδες εκτροφής ημίαιμων αγριογούρουνων έκλεισαν μόλις σταμάτησε η επιχορήγησή τους...
Το κυνήγι τους απαγορεύεται στην προστατευόμενη περιοχή και εφόσον δεν υπάρχει και φυσικός εχθρός, ο πληθυσμός των αγριογούρουνων πολλαπλασιάστηκε και πλέον καταγράφονται χιλιάδες ζώα ελεύθερα. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη προειδοποιηθεί από τους τοπικούς φορείς και τον δήμο Λαγκαδά, όμως μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν ελήφθησαν. Αποτέλεσμα είναι τα αγριογούρουνα να αυξάνονται και να προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερες καταστροφές. Εκτός όμως από τις καλλιέργειες πλέον, όπως καταγγέλλουν αγρότες, κάτοικοι και φορείς της περιοχής, τα ζώα καταστρέφουν και τη στάγδην άρδευση. Πρόκειται για συστήματα ποτίσματος των χωραφιών, τα οποία κοστίζουν πολύ ακριβά και τοποθετήθηκαν στην περιοχή για να σταματήσει η άρδευση με τα «κανόνια» και τις παράνομες γεωτρήσεις, που αντλούσαν υπερβολικές ποσότητες νερού από τη λίμνη Κορώνεια.
Τα συστήματα αυτά αγοράστηκαν μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων και σταδιακά αντικαταστάθηκε σχεδόν πλήρως η άρδευση με ακατάλληλους τρόπους, που σπαταλούσαν επί δεκαετίες το πολύτιμο νερό της Κορώνειας. Τα συγκεκριμένα συστήματα τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων σωτηρίας της λίμνης Κορώνειας, που προβλέπονται στο σχετικό master plan, ως το πιο άμεσο και εξαιρετικά σημαντικό μέτρο αλλαγής του τρόπου άρδευσης στην περιοχή και απέδωσαν εξαιρετικά, αν κάποιος συνυπολογίσει ότι τα τελευταία χρόνια η Κορώνεια έχει επάρκεια ποσοτήτων νερού και πάντως δεν γνωρίζει τα φαινόμενα προηγούμενων χρόνων, όταν ξεραινόταν ολοκληρωτικά. Πλέον εκτός από τις «νεκρές ζώνες» σε πολλά χωράφια σε όλη την περιοχή, έκαναν τη φετινή αρδευτική περίοδο πολλά περισσότερα «κανόνια», αφού οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίσουν με άλλο τρόπο τα χωράφια τους και οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συστήματα στάγδην άρδευσης με νέα, διότι αφενός μπορεί να καταστραφούν κι αυτά, αφετέρου το κόστος είναι δυσθεώρητο...
Από τη στιγμή που δεν επιδοτείται η εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων συστημάτων η λύση των αγροτών, όπως λένε οι ίδιοι, είναι τα «καρούλια» ή «κανόνια» και οι πολιτικές εξοικονόμησης νερού στη λίμνη πηγαίνουν... περίπατο. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στον κάμπο του Λαγκαδά, αλλά ακόμη και σε ορεινές περιοχές, όπως ο Βερτίσκος, ο Λοφίσκος και η Γερακαρού. Έτσι και αυτή η πολιτική για τη σωτηρία της λίμνης φαίνεται να πέφτει στο κενό, καθώς όλοι επιστρέφουν σε πρακτικές που ενοχοποιήθηκαν για την καταστροφή της Κορώνειας αναγκαστικά. Ανάλογη ερώτηση έχουν καταθέσει στη Βουλή και βουλευτές από διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως τη Λάρισα, όπου αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με τις καταστροφές των συστημάτων στάγδην άρδευσης και κυρίως των καλλιεργειών, στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια