Προβλήματα με τους λύκους στις Άλπεις

Προβλήματα με τους λύκους στις Άλπεις

Με κρατική έγκριση, βοσκοί και αγρότες είχαν εξοντώσει συστηματικά τον γκρίζο λύκο από τη δεκαετία του 1930, στην ευρύτερη περιοχή των Νότιων Άλπεων, τα τελευταία χρόνια, όμως, το άγριο θηλαστικό ανακηρύχθηκε απειλούμενο είδος, με τους πρώτους λύκους να «εισέρχονται» στο γαλλικό έδαφος από την Ιταλία το 1992.

Ο πληθυσμός τους αυξήθηκε σημαντικά έκτοτε, γεμίζοντας ικανοποίηση περιβαλλοντολόγους και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Την ικανοποίηση αυτή δεν μοιράζονται, ωστόσο, οι ποιμένες της περιοχής, που βλέπουν τα κοπάδια τους να μειώνονται. Λύκοι έχουν θανατώσει τουλάχιστον 20.000 πρόβατα τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε το γαλλικό κράτος για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτές, το φαινόμενο δεν εμφανίζει σημάδια κάμψης.

«Οι λύκοι σκοτώνουν το επάγγελμα του βοσκού», λέει ο 47χρονος Μπερνάρ Μπρουνό, που έχει χάσει περισσότερα από 1.000 πρόβατα τα τελευταία χρόνια. Οι ποιμένες υποστηρίζουν ότι η περιβαλλοντική πολιτική υπέρ του λύκου προκαλεί τον θάνατο της παραδοσιακής βοσκής στα ορεινά. Αν και ο πληθυσμός των λύκων, με 250 ζώα, στη Γαλλία δεν είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, είναι σίγουρα ο πλέον προβληματικός σε πολιτικό επίπεδο. Οι γαλλικές αρχές δαπανούν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε αποζημιώσεις βοσκών για τα χαμένα ζώα τους και για την επιδότηση των τεράστιων τσοπανόσκυλων, αναγκαίων για τη φύλαξη κάθε κοπαδιού.

Παρά τις διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων, το κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης των λύκων προβλέπει τη θανάτωση των ζώων. Η διαδικασία απαιτεί, όμως, μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ μόλις 8 λύκοι έχουν θανατωθεί από το 2008 μέχρι σήμερα. Φέτος, το γαλλικό κράτος έχει δώσει άδειες για τη θανάτωση 24 λύκων, αν και μόλις ένας είχε μέχρι στιγμής την τύχη αυτή. Στο μεταξύ, ο πληθυσμός των λύκων αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 20%.

Οι βοσκοί εκφράζουν την απόγνωσή τους, καθώς τίποτα δεν μοιάζει αποτελεσματικό. Πολλοί από αυτούς αποδέχθηκαν τη χρησιμότητα των απρόβλεπτων τσοπανόσκυλων, που συνηθίζουν να επιτίθενται σε ορειβάτες, ενώ άλλοι επιλέγουν να κοιμούνται δίπλα στα κοπάδια τους. Ο Ντενί και η Ελιάν Ροζερί, που διατηρούν κοπάδια στην περιοχή της Λα Μπολέν, επέλεξαν να μειώσουν το κοπάδι τους από 1.000 σε 750 πρόβατα, που φυλάσσονται πιο εύκολα, ενώ προσέλαβαν περισσότερους βοσκούς και απέκτησαν και πέντε επιβλητικά τσοπανόσκυλα. Τον χειμώνα, οι Ροζερί κλειδώνουν τα πρόβατά τους σε αυτοσχέδιο μαντρί, δίπλα στο σπίτι τους. Παρ’ όλα αυτά, έχουν χάσει 1.500 κεφάλια από επιθέσεις λύκων από το 1994 μέχρι σήμερα. Το κράτος αποζημίωσε τους Ροζερί για την απώλεια μόλις 30 προβάτων το 2012. Και το μεγάλο κόστος της οδικής μεταφοράς των προβάτων σε ασφαλέστερα βοσκοτόπια δεν πρόκειται να καλυφθεί από το γαλλικό κράτος.

 

Λύκοι
Γκρίζοι Λύκοι
Νότιες Άλπεις
Γαλλία
Πηγή: 
www.kathimerini.gr