Προσοχή! Διέλευση αγριόχοιρων

Προσοχή! Διέλευση αγριόχοιρων

Τα οδικά προβλήματα και οι επικίνδυνες καταστάσεις από τη διεύλευση αγριόχοιρων συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα τελευταία δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο της Περιφέρειας.

Προβλήματα σε καλλιέργειες του Νομού Θεσσαλονίκης, κυρίως στην περιοχή της Κορώνειας, δημιουργεί η ραγδαία ανάπτυξη του πληθυσμού των αγριογούρουνων. Όπως σημειώνει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, ζώα που μεγάλωσαν σε μονάδες εκτροφής αγριόχοιρων διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον και αναζήτησαν καταφύγιο στην προστατευμένη περιοχή Natura, γύρω από τη λίμνη. Εκεί βρήκαν περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής.

Στη διάρκεια του χρόνου τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονταν διαρκώς και δεν μπορούσαν να διαφύγουν προς το όρος Βερτίσκος, λόγω της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα να βρουν διέξοδο προς την περιοχή του Σέιχ Σου και του Χορτιάτη. Όπως είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τον περασμένο Σεπτέμβριο στείλαμε επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο για το θέμα αυτό. Ζητούμε, σε συνεργασία με το δασαρχείο και τους θηροφύλακες, να γίνει μία συντονισμένη δράση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στοχευμένης θήρευσης, προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παπάς. «Δεν επιθυμούμε την εξαφάνιση των αγριογούρουνων. Άλλωστε, τα ζώα αυτά πάντα υπήρχαν στους δασικούς όγκους του νομού. Ωστόσο, επιδιώκουμε τη λήψη μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών».

Στην περιοχή της Κατερίνης, ο Κυνηγετικός Σύλλογος εφιστά την προσοχή των οδηγών, ειδικά σε όσους κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, λόγω συχνής εμφάνισης αγριόχοιρων, ειδικά σε περιοχές και σημεία του οδικού δικτύου που δεν περιμένει κανείς να συναντήσει το εν λόγω ζώο. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στις επαρχιακές οδούς της Λάρισας. 

Αγριόχοιρος
Πηγή: 
karfitsa.gr, eleftheria.gr, ΚΣ Κατερίνης, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θήραμα: