Πώς να χειριστείτε τις "δύσκολες" ημέρες ενός θηλυκού σκύλου

Πώς να χειριστείτε τις "δύσκολες" ημέρες ενός θηλυκού σκύλου

Όπως όλα τα θηλαστικά στον πλανήτη, έτσι και τα θηλυκά σκυλιά έχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την περίοδό τους και καλό θα ήταν οι ιδιοκτήτες των σκυλιών αυτών να είναι καλά προετοιμασμένοι για εκείνες τις ημέρες. 

H κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη, στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση ygeiamou, δίνει πολύτιμες συμβουλές για τους ιδιοκτήτες των θηλυκών σκυλιών. Η πρώτη περίοδος στα θηλυκά σκυλιά, όπου λαμβάνει χώρα και η ενήβωση του ζώου, έρχεται μετά την ηλικία των 6 μηνών. Στις μικρόσωμες σκυλίτσες, συνήθως, έρχεται νωρίτερα: όταν είναι 6-8 μηνών. Στις μεγαλόσωμες μπορεί να καθυστερήσει αρκετά και να έρθει ακόμα κι όταν το ζώο είναι 18 μηνών. Το πότε ακριβώς θα έρθει η πρώτη περίοδος, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Σίγουρα, όμως, εξαρτάται και από τη σωματική κατάσταση του ζώου. Αν, δηλαδή, διατρέφεται σωστά και αν συγκατοικεί με άλλα σκυλιά, κυρίως αρσενικά, γεγονός που επιταχύνει τον χρόνο ενήβωσης του θηλυκού κουταβιού.

Η περίοδος του θηλυκού σκύλου συμβαίνει κάθε 6-8 μήνες, δηλαδή σχεδόν δύο φορές τον χρόνο. Τα θηλυκά σκυλιά, σε φυσιολογικές συνθήκες, έχουν περίοδο εφ’ όρου ζωής. Δεν εισέρχονται σε φάση κλιμακτηρίου, όπως οι γυναίκες έπειτα από κάποια ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να γονιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η πιο σωστή ηλικία για να γίνει αυτό, είναι μεταξύ δύο και επτά ετών. Καλό είναι να αποτρέπουμε μια πιθανή εγκυμοσύνη από τον πρώτο οίστρο. Η διάρκεια της περιόδου είναι, κατά μέσον όρο, εννέα ημέρες. Αλλά, θεωρητικά, η περίοδος μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως 21. Οι γόνιμες μέρες είναι στο τέλος της περιόδου και δεν ξεπερνούν, συνήθως, τις τρεις με τέσσερις.

Οι αλλαγές στο σώμα και στη συμπεριφορά της σκύλας κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι εμφανείς. Το εξωτερικό γεννητικό όργανο του ζώου (το αιδοίο) δείχνει πρησμένο. Από τον κόλπο βγαίνει οροαιματηρό έκκριμα. Στην αρχή έχει ροζ απόχρωση και, όσο περνούν οι μέρες, έχει έντονο κόκκινο χρώμα, το οποίο γίνεται σκούρο καφέ, ή ροζ, στο τέλος της περιόδου, που σηματοδοτεί την έναρξη του οίστρου της σκύλας και των γόνιμων ημερών της. Ιδιοκτήτες μικρόσωμης ράτσας μπορεί να μην παρατηρήσουν το υγρό αυτό, λόγω της μικρής ποσότητας που βγάζει το ζώο, ή λόγω της υπερβολικής καθαριότητας που κάνει στον εαυτό του. Πολλές φορές οι θηλές του ζώου παρουσιάζουν κι αυτές μια εξοίδηση. Η σκύλα αναπτύσσει μια υπερευαισθησία, αναζητά περισσότερα χάδια και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τα αρσενικά σκυλιά που την πλησιάζουν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου… φλερτάρει μαζί τους, αλλά μπορεί να γίνει επιθετική, αν προσπαθήσουν να ανέβουν πάνω της. Στις γόνιμες μέρες, και μόνον τότε, δέχεται την επίβαση από τα αρσενικά σκυλιά, και παραμερίζει χαρακτηριστικά την ουρά της στα πλάγια του σώματός της για να διευκολύνει τη συνουσία.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της σκύλας αποφεύγουμε τις μεγάλες βόλτες, για να μην προσελκύουμε αρσενικά σκυλιά, δεσποζόμενα και μη, τα οποία οσφραίνονται τις θηλυκές σκύλες με περίοδο σε απόσταση δύο – τριών χιλιομέτρων. Το ζώο μας το έχουμε πάντα δεμένο με λουρί, για να το ελέγχουμε. Δεν το αφήνουμε ελεύθερο σε πάρκα, κήπους και δρόμους, για να μην ξεφύγει από την προσοχή μας και έχουμε απρόοπτες συναντήσεις με άλλα αρσενικά. Καλό είναι να μην το κάνουμε μπάνιο και να μην το πηγαίνουμε για κολύμπι στη θάλασσα, για να αποτρέψουμε μια επιμόλυνση από μικρόβια που βρίσκονται στο νερό. Για να μη μας λερώνει μέσα στο σπίτι, στο εμπόριο υπάρχουν πάνες ή βρακάκια για σκύλους, που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στις δύσκολες μέρες, αν τα δέχεται το ζώο μας.

Η στείρωση, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής εγκυμοσύνης και των ζητημάτων που ανακύπτουν από την περίοδο της σκυλίτσας.

Περίοδος
Σκυλιά
Πηγή: 
ygeiamou