Πώς να αναζητήσεις τα ίχνη των αγριόχοιρων

Πώς να αναζητήσεις τα ίχνη των αγριόχοιρων

Το κυνήγι είναι μία αξιόλογη ανθρώπινη δραστηριότητα που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και όταν εφαρμόζονται με αυστηρότητα και σεβασμό, τότε αποδίδει στο έπακρο τα πολυάριθμα και πλούσια οφέλη στον κυνηγό. Η ανεύρεση και ο εντοπισμός των ιχνών είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του κυνηγιού και είναι αυτό που χαρακτηρίζει την ποιότητα και την άγρια ομορφιά του.

Ο εντοπισμός έχει να κάνει με την γνώση, την καλή φυσική κατάσταση και την παρατηρητικότητα του ιχνηλάτη και όχι με το πόσο δυνατό ή ακριβό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί στο κυνήγι. Τα οχήματα 4Χ4 μας μεταφέρουν στον τόπο που θα δραστηριοποιηθούμε, αλλά μέχρι εκεί. Άσκηση του σώματος δεν γίνεται διανύοντας χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο και προσπαθώντας να εντοπίσουμε τα ίχνη πάνω από αυτό. Ο εντοπισμός των ιχνών από αυτοκίνητο όχι μόνον δεν έχει ουσιαστικό και ποιοτικό αποτέλεσμα, αλλά υποβαθμίζει και απαξιεί τον ίδιο τον κυνηγό. Πέραν όλων των άλλων, επί πλέον τα οχήματα δημιουργούν θόρυβο, προδίδοντας την ανθρώπινη παρουσία στους αγριόχοιρους, οι οποίοι, αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο, τρέπονται σε φυγή πριν καλά-καλά εντοπισθούν.

Έτσι μονόδρομο αποτελεί ο παραδοσιακός τρόπος ιχνηλασίας, ο βαθμός δυσκολίας του οποίου εξαρτάται αφενός από τη διαμόρφωση του εδάφους και αφετέρου από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ευκολότερη, κατά κοινή ομολογία, είναι η περίπτωση που το έδαφος καλύπτεται από χιόνι. Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα ακόμη και για τον ιχνηλάτη που στερείται ιδιαίτερης εμπειρίας, αρκεί αυτός να είναι σε θέσει να διαχωρίσει τα ίχνη του αγριόχοιρου από τα άλλα θηράματα.

Στην περίπτωση, όμως, που δεν έχουμε επαρκή χιονοκάλυψη, αλλά έχει βρέξει και το έδαφος είναι μαλακό, η εμπειρία και η παρατηρητικότητα του ιχνηλάτη αρχίζουν να έχουν μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητα του έργου του. Τεράστια προσοχή απαιτείται στο αναποδογύρισμα των φύλλων και στη λάσπη που δημιουργείται, στοιχεία που καθιστούν την προσπάθεια εντοπισμού δυσκολότερη για τον θηρευτή. Δυστυχώς όμως οι ημέρες με εύκολες και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου είναι πολύ λίγες.

Έτσι, ιδίως όταν επικρατεί παρατεταμένη ξηρασία ή παγωνιά ή μεγάλης έντασης αέρας, το έδαφος γίνεται «δυσανάγνωστο», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολύ δύσκολες συνθήκες για το έργο των ιχνηλατών. Εδώ οι εμπειρίες και τα προσόντα έχουν τον πρωταρχικό λόγο. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν με υπομονή και παρατηρητικότητα να εντοπίσουν με τέτοιες συνθήκες τα ίχνη. Ψάχνοντας με λεπτομέρεια μια νυχιά, ένα μικρό κομμάτι στο έδαφος με λιγοστό χώμα, ελέγχοντας τα λασπόλουτρα τις περιοχής, ακολουθώντας ρέματα που μπορούν να κρατήσουν υγρασίες, ελέγχοντας διαβάσεις που γνωρίζουν και ολοκληρώνοντας γενικότερα μια κοπιώδη προσπάθεια έρευνας, αποκτούν τη δυνατότητα εντοπισμού του ίχνους και διαπίστωσης της παρουσίας αγριόχοιρου.

Άρθρο του Δημήτρη Ευμοιρίδη, μέλους του ΔΣ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και συγγραφέας του βιβλίου το «Κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα». «Το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα» (ISBN 978-960-93-4088-5) κυκλοφόρησε στις 25-05-2012 και κοστίζει 15Ευρώ. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες ή ακόμη και να το αγοράσετε, συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος, στην ιστοσελίδα του βιβλίου http://www.devmiridis.gr

Ευμοιρίδης
Αγριόχοιρος
Κυνήγι Αγριόχοιρου
Ίχνη
Πηγή: 
deviridis.gr
Θήραμα: