Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του 4WD και του AWD;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του 4WD και του AWD;

Τα αρχικά 4WD σημαίνουν Four Wheel Drive, δηλαδή κίνηση στους τέσσερις τροχούς και τα αρχικά AWD σημαίνουν All Wheel Drive, δηλαδή κίνηση σε όλους τους τροχούς. Ποιες είναι οι διαφορές τους; 

Συνήθως, τα συστήματα 4WD, το γνωστό 4x4 των εκτός δρόμου οχημάτων μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται κατά το δοκούν. Το 4WD έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως είναι η καλύτερη πρόσφυση σε εκτός δρόμου καταστάσεις, ενώ η δυνατότητα απενεργοποίησής του έχει σημαντικά οφέλη στην κατανάλωση καυσίμου. Η τεχνολογία αυτή μας συντροφεύει εδώ και χρόνια, οπότε είναι δοκιμασμένη λύση για την αυτοκινητοβιομηχανία και μπορεί να συντηρηθεί εύκολα. Στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγονται το γεγονός ότι προσθέτει βάρος, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κόστος του οχήματος. 

Το All Wheel Drive είναι μια νέα καινοτομία, με τη μεγάλη του διαφορά σε σχέση με το σύστημα 4WD, είναι ότι δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Υπάρχουν μηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα AWD και γενικότερα η τεχνολογία αυτή θεωρείται ότι ταιριάζει περισσότερο σε οχήματα καθημερινής και όχι τόσο σκληροτράχηλης χρήσης. Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται το ότι προσφέρει καλύτερη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες κίνησης, ενώ μπορεί να προσφέρει καλύτερο έλεγχο και χειρισμό σε μια μεγαλύτερη γκάμα αυτοκινήτων, μαζί με το γεγονός ότι δεν παύει ποτέ να είναι σε λειτουργία. Στα αρνητικά του AWD μπορεί να συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι αυξάνει σταθερά την κατανάλωση καυσίμου, το βάρος και την πολυπλοκότητα του οχήματος, ενώ δεν είναι ιδανική λύση για ακραίες καταστάσεις εκτός δρόμου. 

Εάν επιχειρούσαμε να συνοψίσουμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα συστήματα 4WD είναι καλύτερα για εκείνα τα σκληροτράχηλα οχήματα εκτός δρόμου που καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, ενώ τα συστήματα AWD είναι καλύτερα για οχήματα που κινούνται κατά κύριο λόγο στο δρόμο και μερικές φορές αποδρούν στο βουνό, αλλά σε πιο ελεγχόμενες συνθήκες. 

4WD
AWD
Πηγή: 
Digital Trends