Πιο εξελιγμένη η μνήμη των σκύλων από ό,τι πιστεύαμε

Πιο εξελιγμένη η μνήμη των σκύλων από ό,τι πιστεύαμε

Νέα επιστημονικά δεδομένα που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι η αντίληψή μας για το πόσο καλή είναι η μνήμη των σκυλιών ήταν λανθασμένη, αφού τα σκυλιά εμφανίζονται να έχουν καλύτερη μνήμη από αυτό που πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη Βουδαπέστη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Ναυτεμπορική, τα σκυλιά ήταν σε θέση να θυμούνται και να εκτελούν μια ενέργεια που είδαν μετά από βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα διαστήματα, επιδεικνύοντας «επεισοδιακή» μνήμη, όπως οι άνθρωποι. Ως επεισοδιακή ορίζεται η αυτοβιογραφική, ρητή μνήμη από γεγονότα και προσωπικές εμπειρίες. Σύμφωνα με την Κλαούντια Φουγκάζα, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Συγκριτικής Ηθολογίας της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών που διεξήγαγε τη μελέτη, τα ευρήματα διαψεύδουν τα τεχνητά εμπόδια που έχουν οριστεί μεταξύ πρωτευόντων θηλαστικών και σκυλιών και άλλων ζώων.

Αν και τα σκυλιά θεωρούνται πιο έξυπνα από πολλά άλλα είδη ζώων, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να έχουν κάποιες κοινές νοητικές ικανότητες, παρά τις τεράστιες εξελικτικές διαφορές τους, επισημαίνει η Φουγκάζα. Για να εξακριβώσουν αν τα σκυλιά έχουν επεισοδιακή μνήμη, οι ερευνητές τα έβαλαν να παρακολουθήσουν ένα άτομο να κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως να πέφτουν στο πλάι, και στη συνέχεια, να εκτελούν την ίδια ενέργεια αφού τους δοθεί η εντολή «κάνε το». Αν και τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να επαναλαμβάνουν μία ενέργεια αποτελεσματικά, αυτή η ικανότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα επεισοδιακής μνήμης. Για να θεωρηθεί ότι τα σκυλιά έχουν επεισοδιακή μνήμη, θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναλάβουν μια δράση χωρίς να τους ζητηθεί ή να υπάρχει ανταμοιβή.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν 17 σκυλιά να αντιγράφουν ανθρώπινες ενέργειες μέσω αυτής της μεθόδου. Στη συνέχεια, τα σκυλιά διδάχτηκαν να ξαπλώνουν σκόπιμα μόλις δουν μια ενέργεια να εκτελείται από ένα άτομο. Αφού έμαθαν τα σκυλιά να κάνουν αυτό, οι ερευνητές τους έδιναν την εντολή «κάνε το» χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση. Παραδόξως τα σκυλιά ήταν σε θέση να μιμηθούν τη δράση, ακόμη κι αν δεν είχαν εκπαιδευτεί και ειδοποιηθεί εκ των προτέρων να τη θυμούνται και να την επαναλάβουν. «Τα σκυλιά ήταν σε θέση να θυμούνται την ενέργεια που πραγματοποιούσαν οι άνθρωποι και να την επαναλάβουν όταν τους ζητήθηκε να το πράξουν. Είναι, επομένως, σαφές ότι τα σκυλιά παρουσιάζουν επεισοδιακή μνήμη», καταλήγει η μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν τα σκυλιά μετά από ένα λεπτό και, στη συνέχεια, μετά από μία ώρα. Ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά ήταν σε θέση να επαναλάβουν τις ενέργειες μετά από τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, η μνήμη τους μειώθηκε με το χρόνο. «Από μια ευρεία εξελικτική σκοπιά, αυτό σημαίνει ότι η επεισοδιακή μνήμη δεν είναι μοναδική και δεν εξελίσσεται μόνο σε πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά είναι πιο διαδεδομένη στο ζωικό βασίλειο», δήλωσε η Φουγκάζα.

μνήμη
Εγκέφαλος σκύλου
Πηγή: 
Ναυτεμπορική