Οριστική η απαγόρευση κυνηγιού ελαφιών στη Ρόδο

Οριστική η απαγόρευση κυνηγιού ελαφιών στη Ρόδο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει οριστική απάντηση με αρνητικό πρόσημο στο αίτημα για κυνήγι ελαφιών στην περιοχή της Ρόδου, με την άρνηση αυτή να είναι κατηγορηματική, παρόλο που σημειώνεται υπερπληθυσμός του ελαφιού στην περιοχή. 

Ο υφυπουργός Γ. Αμυράς, αναφέρει στην ανακοίνωση ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση σχετίζεται με θανάτωση ατόμων του πληθυσμού ελαφιών Dama-Dama, που απαντάται στη Ρόδο. Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ροδίων, την περασμένη εβδομάδα, για σύσταση Ειδικής Επιτροπής με στόχο να βρεθεί νομική οδός ώστε να επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών στο νησί, το ΥΠΕΝ κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψει το κυνήγι του προστατευόμενου είδους. Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ εργάζονται εντατικά, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών, συνδυάζοντας την προστασία του εμβληματικού είδους του ελαφιού της Ρόδου, της αγροτικής παραγωγής, των οικοσυστημάτων αλλά και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου για την τοποθέτηση περιφράξεων καθ’ υπόδειξη των αγροτών ως προς τα πιο επιβαρυμένα από την παρουσία του υπερπληθυσμού των ελαφιών, σημεία του νησιού. Τις επόμενες ημέρες αρχίζει η υλοποίηση του έργου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Σχεδιάζεται η παροχή νερού μέσω των υφιστάμενων υδατοδεξαμενών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και η κατασκευή νέων, ενώ το Δασαρχείο του νησιού θα συνεχίσει να εναποθέτει αδιαλείπτως τροφή στις ταΐστρες που βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της Ρόδου».

Σημειώνεται από την εφημερίδα Ναυτεμπορική, ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Ρόδου εξήγησε ότι θα πρέπει να αναλογούν περί τα 150 ελάφια σε κάθε κυνηγό και τα έσοδα να κατατίθενται σε λογαριασμό για την προστασία του ελαφιού. Τόνισε δε ότι είναι «αποφασισμένος να αναλάβει να προασπιστεί τους Ροδίτες και τις καλλιέργειες τους και όχι την υπεράσπιση του ελαφιού».

Dama Dama
Ρόδος
ΥΠΕΝ
Γιώργος Αμυράς
Πηγή: 
naftemporiki.gr
Θήραμα: