Όπλα με... βιομετρική ασφάλεια

Όπλα με... βιομετρική ασφάλεια

Η Biofire Technologies από το Κολοράντο των ΗΠΑ παρουσίασε την τεχνολογία Biofire Smart Gun που επιτρέπει τη χρήση του όπλου μετά από τον κατάλληλο βιομετρικό έλεγχο του ιδιοκτήτη του, για τις περιπτώσεις της παράνομης ή παραβατικής οπλοκατοχής.

Πρακτικά, το κάθε όπλο θα μπορεί να αποκτήσει "έξυπνα" χαρακτηριστικά, καθώς η νέα τεχνολογία το καθιστά ικανό να αναγνωρίζει τον νόμιμο ιδιοκτήτη του και να μπορεί έτσι να προσφέρει μία επιπρόσθετη παράμετρο ασφαλείας στη χρήση ενός όπλου. Μέχρι σήμερα, η εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών δεν μπορούσε να βρει εφαρμογή στην κατασκευή των όπλων, αφού προσέθετε επιπλέον βάρος και δυσκολία στην χρήση ενός όπλου, δημιουργώντας, τελικά, περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να λύσει.

To Biofire Smart Gun αλλάζει τη λογική σχεδίασης τέτοιων συστημάτων με την εισαγωγή μίας ειδικής ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας, σε ένα περίστροφο 9 χιλιοστών, μαζί με το κατάλληλο λογισμικό, το οποίο επιτρέπει την αναγνώριση του νόμιμου χρήστη. Η αναγνώριση γίνεται με έναν ειδικό αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στη βάση κράτησης του περιστρόφου, ενώ στο πίσω μέρος του όπλου υπάρχει και ένας αισθητήρας τρισδιάστατης αναγνώρισης του προσώπου του νόμιμου ιδιοκτήτη του όπλου, ο οποίος λειτουργεί παράλληλα με τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος.

Η όλη διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα, ενώ το όπλο μπορεί να αναγνωρίζει διαρκώς το πότε συνεχίζει να το κρατά ο νόμιμος ιδιοκτήτης του, προκειμένου να επιτρέπει το πάτημα της σκανδάλης ή να κλειδώνει τη λειτουργία του όπλου για λόγους ασφάλειας. Υπάρχει και ένα σημείο εναπόθεσης του όπλου, το οποίο δεν μπορεί να συνδεθεί στο Internet ή να χακαριστεί από κάποιον σε απόσταση, έτσι ώστε να μπορεί να παρακάμψει κανείς τη διαδικασία κλειδώματος του όπλου.

Στις ΗΠΑ, η τιμή του έξυπνου όπλου αυτού είναι τα 1499 δολάρια.

Biofire Smart Gun
smart guns
Πηγή: 
https://newatlas.com/technology/biofire-smart-gun-biometric-sensors-prevent-unauthorized-use/