19/06/2013
Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι εθελοντές της ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Βέροιας, ξεκίνησαν υπό το συντονισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την επάνδρωση των πυροφυλακίων Πολυδενδρίου και Καστανιάς.
Με αυτόν τον τρόπο, τη συνδρομή των κυνηγών δηλαδή, εδώ και αρκετά χρόνια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενισχύεται σημαντικά στο έργο της πρόληψης των πυρκαγιών όλες τις Κυριακές της αντιπυρικής περιόδου εξοικονομώντας έτσι χρήματα και προσωπικό που, όπως είναι γνωστό στις μέρες μας, δεν επαρκούν σε κανένα Δημόσιο φορέα. Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ οι κυνηγοί «διώκονται» ολοένα και περισσότερο για τη δραστηριότητά τους, κυρίως λόγω της πλήρους απουσίας περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης η οποία έχει επιτρέψει την άνθιση του φαινομένου της ανέξοδης οικολογικής προπαγάνδας που στοχοποιεί το κυνήγι αντί για τις πραγματικές απειλές για τη βιοποικιλότητα, οι οποίες σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ και την Ε.Ε. , είναι:
- Η καταστροφή και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων (δάση, υγρότοποι, θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, κ.λπ.).
- Η ρύπανση του περιβάλλοντος (η ρύπανση του αέρα, του νερού, του εδάφους όπως και των οργανισμών από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα).
- Η ερημοποίηση των εδαφών.
- Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (τα συστήματα εντατικής γεωργικής παραγωγής, η ανεξέλεγκτη δόμηση, οι παράνομες εξορύξεις η λαθροθηρία κ.λπ..)
- Η εξάπλωση ξενικών ειδών. Η κλιματική αλλαγή.»
Στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης ικανότητας ή βούλησης σε θεσμικό επίπεδο, καμία από τις παραπάνω απειλές δε συγκεντρώνει πάνω της τόσο αρνητική προπαγάνδα όσο το κυνήγι, το οποίο όπως αναφέρεται ρητά στα έγγραφα της Ε.Ε. δεν αποτελεί απειλή για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα αλλά το αντίθετο. Δεν υπάρχει κανείς άλλος ιδιωτικός φορέας που να μπορεί, να θέλει και να αποδεικνύει στην πράξη την ενίσχυση των κρατικών Υπηρεσιών σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (θηροφύλαξη, αντιπυρική προστασία, επιτήρηση της λύσσας, επιτήρηση της γρίπης των πτηνών κ.α.) διαθέτοντας χρήματα, προσωπικό και εθελοντές, όσο οι κυνηγετικές οργανώσεις.
Και όσο η παραπάνω πραγματικότητα αγνοείται από τους θεσμικούς φορείς και αντί των πραγματικών απειλών για το περιβάλλον οι «προστάτες της φύσης» θεσμικοί και μη, εξαντλούν τη φιλοπεριβαλλοντική ρητορική τους αποκλειστικά και μόνο ενάντια στο κυνήγι, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε τα δάση μας να καίγονται, τις παραλίες να χτίζονται, την αγροτική γη και τον υδροφόρο ορίζοντα να μολύνεται με πάσης φύσεως χημικά, τα βουνά να γεμίζουν με βιομηχανικά αιολικά πάρκα, και τα σκουπίδια να συσσωρεύονται μαζί με τα πρόστιμα για τη μη διαχείρισή τους.
Θηροφύλαξη
Μία ακόμη επιτυχία σημείωσαν οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων Βέροιας και Νάουσας οι οποίοι συνέλαβαν πρόσφατα λαθροθήρα ο οποίος είχε πιάσει αγριόχοιρο σε συρμάτινο βρόχο (θηλιά) τη στιγμή που πήγε να τον περισυλλέξει. Η φύση αυτής της μορφής λαθροθηρίας είναι τέτοια που κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη σύλληψη του λαθροθήρα.
Έτσι η διοίκηση του Κ. Σ. Βέροιας συγχαίρει και με το παραπάνω τους κ. Πετράκη και Γιτόπουλο για την νέα αυτή επιτυχία τους με την οποία αποδεικνύεται στην πράξη πως οι κυνηγοί ακόμη και σήμερα και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, αποτελούν σταθερό πυλώνα στην προστασία των θηραμάτων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.
Εκτροφείο Νάουσας
Την Πέμπτη, 23/5/2013, ο Πρόεδρος του Κ. Σ. Βέροιας κ. Παπασάββας Γιώργος και Επιστημονικός Συνεργάτης της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ που είναι υπεύθυνος για την περιοχή κ. Γκάσιος Αλέξανδρος, επισκέφτηκαν το κρατικό εκτροφείο της Νάουσας με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης στην αναπαραγωγή των γεννητόρων κολχικού φασιανού και πεδινής πέρδικας, τους οποίους είχε διαθέσει ο Κ. Σ. Βέροιας στο εν λόγω εκτροφείο το Χειμώνα που πέρασε.
Παρά τις δεδομένες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το προσωπικό του εκτροφείου, και τα δύο είδη φαίνεται πως ξεκίνησαν ομαλά την αναπαραγωγή τους και ήδη οι πρώτοι νεοσσοί είχαν γεννηθεί μετά από μεταφορά των αυγών στις επωαστικές και εκκολαπτικές μηχανές. Ανάλογα με την επιτυχία της αναπαραγωγής θα διατεθούν φέτος λίγοι νεοσσοί προς απελευθέρωση, ενώ οι περισσότεροι θα παραμείνουν στο εκτροφείου για να προστεθούν στους γεννήτορες για την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια