Οι σκύλοι νιώθουν συναισθήματα ζήλιας

Οι σκύλοι νιώθουν συναισθήματα ζήλιας

Μετά από ενδελεχή έρευνα, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η αίσθηση που έχουμε ότι ο σκύλος μας μπορεί να ζηλεύει είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού επιβεβαιώνεται και από τα ερευνητικά δεδομένα. 

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ναυτεμπορική, ότι η ζήλια των σκύλων έχει συνδεθεί κυρίως με την έλευση κάποιου νέου μέλους στην οικογένεια, ενός μωρού στο οποίο στρέφεται η προσοχή των κατόχων του καθώς και στην περίπτωση που ο κάτοχος του δείξει ενδιαφέρον σε κάποιο άλλο σκύλο. Έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες έρευνες τα ευρήματα των οποίων έχουν υποδείξει την ανάπτυξη συμπεριφοράς ζήλιας από τους σκύλους. Όμως διάφοροι ειδικοί έχουν εκφράσει αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι η ζήλια είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα που προϋποθέτει σύνθετη ανάλυση και σκέψη για τον εαυτό μας και τους άλλους διεργασίες που δεν είναι (θεωρητικά) δυνατόν να μπορούν να κάνουν οι σκύλοι.

Ακριβώς το αντίθετο πιστοποιούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οκλαντ στην Νέα Ζηλανδία, μετά από πειράματα που συνοδεύτηκαν με τη δημοσίευση άρθρου στην επιθεώρηση «Psychological Sciences». Τα συναισθήματα ζήλιας στους σκύλους αποδεικνύεται ότι είναι υπαρκτά, κάτι που φάνηκε σε πειράματα που έδειξαν ότι οι σκύλοι αντέδρασαν στην θέα των κατόχων τους να ασχολούνται με κάποιο άλλο ζώο. Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα ήταν ότι οι σκύλοι ανέπτυσσαν συναισθήματα ζήλιας ακόμη και όταν δεν έβλεπαν με τα μάτια τους τον κάτοχο τους να δείχνει ενδιαφέρον σε κάποιο σκύλο αλλά υπέθεταν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει. 

Ζήλια
Ζώα συντροφιάς
Πηγή: 
naftemporiki.gr