Οι σκύλοι μπορούν να μας... ξεγελάσουν

Οι σκύλοι μπορούν να μας... ξεγελάσουν

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Animal Cognition, οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να σχεδιάζουν τρόπους για να ξεγελούν το αφεντικό τους στο να τους κάνει τα χατήρια. 

Το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης που έκανε την έρευνα είδε ότι οι σκύλοι ξεγελούν όχι μόνο ο ένας τον άλλο, αλλά κάνουν το ίδιο ή προσπαθούν να κάνουν κάτι παρόμοιο και με τα αφεντικά τους, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την ευμένεια του ανθρώπου με τον οποίο ζουν. Οι σκύλοι, στα πειράματα που έγιναν, δεν οδηγούσαν τους ανθρώπους στις πιο λαχταριστές λιχουδιές, αλλά ακόμα και στα άδεια πιάτα, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τους ανθρώπους να τους δώσουν τα λιγότερο επιθυμητά φαγητά και στο τέλος να φάνε τα λαχταριστά που θα περίσσευαν. 

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι γνωστικές ικανότητες των σκύλων έχουν αυξηθεί με τον καιρό και μέσα από τη συμβίωση με τον άνθρωπο. Ένα στοιχείο που έχουν αποκτήσει ως συμπεριφορά οι σκύλοι είναι η ικανότητά τους να αποφεύγουν εκείνους τους ανθρώπους που δεν τους βοηθούν ή δεν είναι θετικά προδιαθετειμένοι απέναντί τους. Σε κάθε περίπτωση, οι σκύλοι φαίνεται πως δείχνουν μία ενδιαφέρουσα συμπεριφορά που τους κάνει να παίρνουν αυτό που θέλουν μέσα από τον κατάλληλο χειρισμό. 

Σκυλιά
Σχέσεις σκύλου - ανθρώπου
Πηγή: 
Quartz