Οι πολικές αρκούδες κυνηγούν... δελφίνια

Οι πολικές αρκούδες κυνηγούν... δελφίνια

Ένα μοναδικό φαινόμενο έχουν παρατηρήσει οι Νορβηγοί επιστήμονες , καθώς είδαν για πρώτη φορά πολικές αρκούδες να τρέφονται με δελφίνια στην Αρκτική...

Οι πολικές αρκούδες τρέφονται κυρίως με φώκιες αλλά ο Γιον Άαρς του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου κατέγραψε για πρώτη φορά το 2014 με το φακό του πολικές αρκούδες να κατασπαράζουν δελφίνια. Από τότε έχουν καταγραφεί άλλα πέντε περιστατικά. «Η αλλαγή στη διατροφή των πολικών αρκούδων οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος, καθώς νέα είδη βρίσκουν το δρόμο τους προς το βορρά», δήλωσε ο Άαρς.

Παρά το γεγονός ότι τα δελφίνια εμφανίζονται τακτικά στη νορβηγική Αρκτική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πάγος έχει λιώσει, δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης, όταν η θάλασσα συνήθως καλύπτεται ακόμα από στρώματα πάγου. Ωστόσο μια ισχυρή υποχώρηση των πάγων και δύο χειμώνες χωρίς σχεδόν καθόλου πάγο τα τελευταία έτη, προσελκύουν τα δελφίνια βορειότερα, όπου πιθανότατα παγιδεύονται από μία ξαφνική άφιξη πυκνού πάγου από κάποιο φιόρδ λόγω ισχυρών βορείων ανέμων.

Στη συνέχεια οι αρκούδες σκοτώνουν με ευκολία τα παγιδευμένα δελφίνια όταν αυτά αναδύονται για να αναπνεύσουν από κάποια μικρή τρύπα στον πάγο. Μάλιστα στις φωτογραφίες του Άαρς μία εμφανώς υποσιτισμένη ενήλικη αρσενική αρκούδα καταβροχθίζει ένα από τα δελφίνια και φαίνεται να αποθηκεύει ένα δεύτερο δελφίνι κάτω από το χιόνι για αργότερα, κάτι που οι επιστήμονες δεν είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν. Οι πολικές αρκούδες βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας της Αρκτικής, και ως καιροσκοπικά αρπακτικά μπορούν να τραφούν ακόμα και με μικρές φάλαινες, εάν τους δοθεί η ευκαιρία.

Πολική αρκούδα
Αρκτική
Πηγή: 
naftemporiki.gr