Οι κυνηγοί βοηθούν στον έλεγχο για τη γρίπη των πτηνών

Οι κυνηγοί βοηθούν στον έλεγχο για τη γρίπη των πτηνών

Τον σημαντικό ρόλο που παίζει η κυνηγετική κοινότητα στην παρακολούθηση της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών τονίζει η ανακοίνωση της FACE, της Πανευρωπαϊκής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.

Στην ανακοίνωσή της η Πανευρωπαϊκή Κυνηγετική Ομοσπονδία αναφέρει: «Επτά και πλέον εκατομμύρια Ευρωπαίοι κυνηγοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της υγείας της άγριας ζωής, ιδιαίτερα στην αναφορά ύποπτων περιστατικών για τη γρίπη των πτηνών. Καθώς η γρίπη των πτηνών εμφανίζει θετικά δείγματα σε όλη την Ευρώπη οι κυνηγοί αποτελούν αξιόλογο παράγοντα επιτήρησης για κάθε ύποπτο δείγμα, αλλά και μέλος ενός μηχανισμού άμεσης αναφοράς στις αρμόδιες κρατικές αρχές».

Αυτό ήδη συμβαίνει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, καθώς θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, κυνηγοί και μέλη Δ.Σ. Κυνηγετικών Συλλόγων άμεσα αναφέρουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες περιστατικά νεκρών ή ημιθανών πτηνών. Παράλληλα ενημερώνουν την τοπική Δασική Υπηρεσία. Αυτό συνέβη πρόσφατα και στην περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, όπου ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ και ο θηροφύλακας του Κ.Σ. Χρυσούπολης εντόπισαν, μετά από υπόδειξη κυνηγών, νεκρά πτηνά. Αμέσως έσπευσε στην περιοχή ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Κ.Σ. Χρυσούπολης, το Δασαρχείο Καβάλας, ενώ ήρθαν στην περιοχή ο Πρόεδρος της ΚΟΜΑΘ και επιστημονικός συνεργάτης για την αξιολόγηση του περιστατικού. Συγκεκριμένα βρέθηκαν νεκρά 50 φαλαρίδες, 8 φλαμίνγκο και δύο κύκνοι. Ενημερώθηκε άμεσα η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας και δείγμα εστάλη προς έλεγχο της γρίπης των πτηνών στο αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο. Μακροσκοπικά τα πτηνά ήταν νεκρά με πιθανή αιτία την ασιτία, ενώ ήταν φαγωμένα από διάφορα είδη αρπακτικών. Αναμένονται τα αποτελέσματα του δείγματος.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα άγρια πτηνά (όπως οι πάπιες) είναι πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να νοσούν απαραίτητα τα ίδια. Για το λόγο αυτό επισημαίνεται εκ νέου στους κυνηγούς πτηνών κατά τη συλλογή και περιποίηση/καθαρισμό των θηραμάτων να φορούν γάντια και να τηρούν τις γενικότερες οδηγίες:

Φορέστε γάντια! Για να εξετάσουμε ένα νεκρό θήραμα, καλόν είναι να φοράμε γάντια. Θ’ αγγίξουμε ένα ζώο του οποίου δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας του. Κάποιες ασθένειες της άγριας πανίδας μεταφέρονται στον άνθρωπο. Το να φοράμε γάντια για να εκσπλαχνίσουμε και να εξετάσουμε ένα ζώο είναι πάντα ένα καλό προληπτικό μέτρο υγιεινής.

Καλό πλύσιμο χεριών! Επίσης πολύ καλό πλύσιμο μαχαιρών και άλλου εξοπλισμού, πάγκου εργασίας και κάθε επιφάνειας όπου έχουμε ακουμπήσει και περιποιηθεί το θήραμα. Αποφύγετε κάθε επαφή με τα μάτια και το στόμα την ώρα που περιποιείστε/καθαρίζετε το θήραμα, καθώς επίσης δεν πρέπει να τρώτε, να πίνετε ή να καπνίζετε.

Καλό και κατάλληλο μαγείρεμα. Δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό μετάδοσης της γρίπης των πτηνών H5N8 σε άνθρωπο, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το κυνήγι δεν συμβάλλει στην εξάπλωση της ασθένειας. Αντιθέτως η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης. 

ΚΟΜΑΘ
Γρίπη των πτηνών
Πηγή: 
ΚΟΜΑΘ
Θήραμα: