Ο σκύλος είναι τελικά πιο έξυπνος από τη γάτα;

Ο σκύλος είναι τελικά πιο έξυπνος από τη γάτα;

Μπορεί η γάτα να θεωρείται ως ένα από τα πιο έξυπνα ζώα, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να δώσουν τα σκήπτρα του βασιλείου της ζωϊκής εξυπνάδας στο σκύλο, μετά από μελέτη του αριθμού των νευρώνων στον εγκέφαλό του. 

Νέα επιστημονική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά έχουν υπερδιπλάσιους νευρώνες στον εγκεφαλικό φλοιό τους (περίπου 530 εκατομμύρια) από ό,τι οι γάτες στο δικό τους (250 εκατομμύρια). Συγκριτικά, ο φλοιός του ανθρωπίνου εγκεφάλου περιέχει γύρω στα 16 δισεκατομμύρια νευρώνες. Όπως, μας ενημερώνει το in.gr, oι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και βιολογίας Σουζάνα Χερκουλάνο-Χουζέλ του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροανατομίας "Frontiers in Neuroanatomy", ανέλυσαν τους εγκεφάλους αρκετών διαφορετικών ειδών ζώων (σκύλων, γατών, λιονταριών, αρκούδων, υαινών, ρακούν, τρωκτικών κ.α.).

«Ο αριθμός των νευρώνων που έχει ένα ζώο, ιδίως στον εγκεφαλικό φλοιό του, καθορίζει τον πλούτο της εσωτερικής νοητικής κατάστασής του και την ικανότητά του να προβλέπει τι θα συμβεί στο περιβάλλον με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες του» δήλωσε η Χερκουλάνο-Χουζέλ. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι σκύλοι έχουν τη βιολογική ικανότητα να κάνουν πολύ πιο πολύπλοκα και ευέλικτα πράγματα στη ζωή τους από ό,τι μπορούν οι γάτες. Τουλάχιστον τώρα πια διαθέτουμε μερικά βιολογικά δεδομένα, όταν συζητάμε αν οι σκύλοι ή οι γάτες είναι πιο έξυπνοι», πρόσθεσε.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το κυνήγι, έχουμε εντοπίσει την πολυπλοκότητα με την οποία ενεργεί ένας σκύλος σε πραγματικές συνθήκες, που δείχνει ξεκάθαρα το επίπεδο της εξυπνάδας του. Οι περισσότεροι νευρώνες του σκύλου βοηθούν και την πιο ανεπτυγμένη κοινωνική συμπεριφορά τους, στοιχείο που φαίνεται από την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο και όχι μόνο. Ένα άλλο στοιχείο που έδειξε η εν λόγω έρευνα είναι ότι το μέγεθος του εγκεφάλου ενός ζώου δεν είναι ανάλογο και των νευρώνων που φιλοξενεί, επομένως δεν είναι απαραίτητο ότι ένα ζώο με μεγάλο εγκέφαλο είναι και το πιο έξυπνο. 

Σκύλος
Γάτα
Πηγή: 
in.gr