Ο κίνδυνος του καλαζάρ για τα σκυλιά

Ο κίνδυνος του καλαζάρ για τα σκυλιά

Η λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ οφείλεται σε παράσιτο με την ονομασία leishmania που μεταδίδεται στο σκύλο μέσω ορισμένων ειδών σκνιπών.

Η σκνίπα είναι ενδιάμεσος ξενιστής και μεταδίδει το παράσιτο όταν ρουφάει αίμα από το ζώο. Την ασθένεια δεν μπορεί να τη μεταδώσει σκύλος σε σκύλο ή σκύλος σε άνθρωπο. Η σκνίπα που μεταδίδει το παράσιτο ζει σε περιοχές με θερμό κλίμα και παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα μετά τη δύση του ηλίου. Γεννά και φωλιάζει σε μέρη σκοτεινά με υγρασία. Το μέγεθος της είναι πολύ μικρό, περίπου το 1/3 μίας κανονικής σκνίπας και πολλές φορές δεν είναι ορατή με το μάτι. Επίσης δεν κάνει θόρυβο όταν πετάει, όπως το κουνούπι. Είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή.

Από τη στιγμή που η σκνίπα θα τσιμπήσει τον σκύλο μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα από ένα μήνα έως και χρόνια. Επειδή ο οργανισμός κάθε ζώου είναι διαφορετικός η ασθένεια δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο. Εξαρτάται από τη ανοσολογική αντίδραση του κάθε ζώου. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ζώων που έχουν αρρωστήσει αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και γι αυτό είναι απαραίτητο δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, να γίνονται εξετάσεις από κτηνίατρο.

Από την στιγμή που το ζώο νοσήσει, εάν δεν δεχθεί φαρμακευτική αγωγή θα πεθάνει σε διάστημα από τριών έως και εικοσιτεσσάρων μηνών. Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε τη θεραπεία τόσο καλύτερα. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν θεραπευτεί 100%. Κάποια από τα συμπτώματα είναι:

  • Προοδευτική απώλεια βάρους
  • Ανορεξία
  • Κουράζεται εύκολα κατά την άσκηση
  • Δερματίτιδα
  • Πρησμένοι περιφερικοί λεμφαδένες

Για να προστατέψει κανείς τον σκύλο του από την σκνίπα μπορεί, τους ζεστούς μήνες, να χρησιμοποιεί εντομοαπωθητικό εξωτερικού αλλά εσωτερικού χώρου για κουνούπια και σκνίπες. Υπάρχουν επίσης στα pet shop ειδικά φυτικά σπρέι που μπορεί να απλώσει κανείς στον σκύλο του με τη δύση του ηλίου. Επίσης, υπάρχει περιλαίμιο που περιέχει φυτικά υλικά με απωθητική δράση και σε τακτά χρονικά διαστήματα αντιπαρασιτική αμπούλα (spot) στον αυχένα του σκύλου.

Δυστυχώς, όμως, κανένα προληπτικό μέτρο δεν μας εγγυάται 100% πως δεν θα προσληφθεί ο σκύλος μας από την ασθένεια. Εδώ και ένα χρόνο περίπου υπάρχει και στη χώρα μας το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης. Το κόστος είναι περίπου 150 ευρώ. Για να χορηγηθεί στον σκύλο θα πρέπει να μην έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Το εμβόλιο γίνεται σε τρεις δόσεις με διάστημα τριών εβδομάδων η κάθε μία. Η ιδανική ηλικία του σκύλου για να δεχθεί το εμβόλιο είναι αυτή των έξι μηνών.

Λεϊσμανίαση
kala-azar
καλαζάρ
Πηγή: 
Stogiatro.gr