Νέο κρούσμα λύσσας στο Ωραιόκαστρο

Νέο κρούσμα λύσσας στο Ωραιόκαστρο

Μία ακόμα κόκκινη αλεπού εντοπίστηκε να έχει προσβληθεί από λύσσα στα όρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η εστία εμφάνισης της νόσου εντοπίστηκε σε περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου, ενώ το πρώτο είχε εντοπιστεί στις αρχές Ιουνίου σε αγροτική περιοχή της Σίνδου. 

Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιοχή αυτή υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες διατηρούν ποιμενικούς σκύλους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός κόκκινων αλεπούδων. Το αρμόδιο Τμήμα της Περιφέρειας επισημαίνει πως η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και, ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους.

Η Κτηνιατρική Διεύθυνση υπενθυμίζει πως προληπτικά επιβάλλει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παρακάτω μέτρα:

1. Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες), με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.

2. Οποιαδήποτε μετακίνηση παραγωγικών ζώων θα γίνεται κατόπιν έγκρισης της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.

3. Οι μετακινήσεις των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών από και προς τη ζώνη 50 km γύρω από την εστία της λύσσας επιτρέπονται μόνον εφόσον τα ζώα είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας πριν την μετακίνηση τους.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια ή κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί εμβολιασμοί από αέρος για τη λύσσα στην Κεντρική Μακεδονία.

Κρούσμα Λύσσας
Λύσσα
Αλεπού
Ωραιόκαστρο
Κεντρική Μακεδονία
Πηγή: 
Ναυτεμπορική
Θήραμα: