Μέτρα προστασίας από τα εμβόλια - δολώματα για τη λύσσα

Μέτρα προστασίας από τα εμβόλια - δολώματα για τη λύσσα

Για δέκατη φορά εκτελείται φέτος στην Ελλάδα το πρόγραμμα εναέριας διανομής εμβολίων/δολωμάτων για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας σε 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Οι ειδικοί μας προτρέπουν να προσέξουμε τα ακόλουθα: Η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα πρέπεο να αποφεύγεται και ειδικότερα με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση που κάποιος κυνηγός βρεί ένα τέτοιο εμβόλιο/δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει πχ για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να τα κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.

Εάν κάποιο από τα σκυλιά των κυνηγών έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο κυνηγός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει. Επίσης εφόσον υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι το σκυλί κάποιου κυνηγού προσέλαβε το εμβόλιο δόλωμα, τότε θα πρέπει αφού το ζώο καταπιεί ή αφήσει το δόλωμα, να προσπαθήσει φορώντας γάντια να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος με νερό και σαπούνι και επίσης να αποφύγει την επαφή με γυμνά χέρια με το σάλιο του ζώου ή σημεία που ενδέχεται το ζώο να έχει γλείψει (τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα κλπ). Ο ιός μέσα στη στοματική κοιλότητα του ζώου παραμένει ανθεκτικός για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα (μέχρι κάποιες ώρες), ωστόσο για λόγους πρόληψης, η επαφή με ζώο που πιθανά έχει προσλάβει δόλωμα πρέπει να αποφεύγεται, για τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο.

Οι κυνηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξόδους τους σε περιοχές ρίψης δολωμάτων και για όλο το διάστημα από την έναρξη των ρίψεων μέχρι και ένα μήνα μετά το πέρας αυτών, δηλαδή περίπου μέχρι και τέλη Μαΐου. Προτείνεται κατά το διάστημα των εμβολιασμών σε μια περιοχή, να περιοριστούν ή και να μην διενεργούνται έξοδοι για κυνήγι για να περιοριστεί ο κίνδυνος επαφής με τα δολώματα. Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα θα πρέπει να υπάρχει άμεση μετάβαση σε μονάδα Υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο, πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Τα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr, Πολίτης, Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, Λύσσα).

Λύσσα
ΚΕΕΛΠΝΟ
Εμβόλια για τη λύσσα
Εναέριος εμβολιασμός
Πηγή: 
ΣΤ' ΚΟΜΑΘ
Θήραμα: