Με εξαφάνιση κινδυνεύουν οι γατόπαρδοι

Με εξαφάνιση κινδυνεύουν οι γατόπαρδοι

Οι γατόπαρδοι, ή αλλιώς τα τσιτάχ, είναι ένα ακόμα είδος στον πλανήτη μας που οδεύει προς ένα δυσοίωνο μέλλον, με την εξαφάνισή τους να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Οι γατόπαρδοι είναι τα πιο γρήγορα και ευέλικτα ζώα στον πλανήτη αφού όταν κυνηγούν τα θηράματα τους μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες που φτάνουν τα 120 χλμ/ώρα και παράλληλα έχουν την ικανότητα να αλλάζουν άμεσα κατεύθυνση την ώρα που τρέχουν. Η τελευταία καταγραφή δείχνει ότι έχουν απομείνει πλέον στον πλανήτη περίπου 7 χιλιάδες γατόπαρδοι που όλοι ζουν σε περιοχές έξι χωρών στην Νότια Αφρική. Δεν εντοπίζονται γατόπαρδοι στην υπόλοιπη αφρικανική ήπειρο ενώ στην Ασία έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό και εικάζεται ότι ίσως υπάρχουν κάποιοι λίγοι (περίπου 50) σε κάποιες περιοχές του Ιράν.

Το πρόβλημα με τους γατόπαρδους είναι ότι είναι ζώα που έχουν πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης, μεγαλύτερη από εκείνη των προστατευμένων περιοχών. Έχει διαπιστωθεί ότι το 77% περιοχών που ζουν και κυνηγούν οι γατόπαρδοι είναι έξω από τα εθνικά πάρκα και τις άλλες ζώνες προστασίας άγριων ζώων που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Αφρική. Έξω από αυτές τις προστατευμένες περιοχές ο άνθρωπος έχει καταστρέψει τα δάση και έχει δημιουργήσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αυτό έχει αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί πολύ τα θηράματα ενώ παράλληλα η έλλειψη των θάμνων όπου οι γατόπαρδοι παραμονεύουν και στήνουν τις παγίδες τους για να πιάσουν τα θηράματα τους δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στο κυνήγι. Την καταγραφή έκαναν ειδικοί με επικεφαλής την Σάρα Ντουράντ της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου που δημοσιεύουν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση PNAS.

Cheetah
γατόπαρδοι
ολική εξαφάνιση
Πηγή: 
Βήμα Science, in.gr