Μάθημα 9ο: Πρώτη ιχνηλασία!

Μάθημα 9ο: Πρώτη ιχνηλασία!

 

Το κουτάβι κάποια στιγμή θα αρχίσει να ακολουθεί το ντόρο κι εμείς θα παραμείνουμε αμίλητοι φροντίζοντας να μη μένουμε πολύ πίσω, αν αυτό ξεκόβοντας από το ντόρο απομακρύνεται συχνά και γυρίζει το κεφάλι του για να δει που βρισκόμαστε, πράγμα που σημαίνει ότι αισθάνεται ανασφάλεια. 

Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε σημεία στα οποία το κουτάβι να ιχνηλατεί σε ευθείες διαδρομές πηγαίνοντας και γυρίζοντας στα ίδια βήματα πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται πάνω σε διπλά ίχνη πρωινή διαδρομής καθίσματος. Εκεί που το κουτάβι σίγουρα θα κολλήσει, είναι το σημείο που ο λαγός κάνει το σταύρωμα και αλλάζει ενότητα.

Ένα έμπειρό κυνηγόσκυλο θα έκοβε ένα «αλώνι», θα έκανε δηλαδή μια κυκλική πορεία ακτίνας 5-6 μέτρων, με κέντρο το σημείο που χάνονται τα ίχνη του λαγού και θα ξανάβρισκε το ντόρο στη νέα ενότητα. Δεν αποκλείεται και το κουτάβι να κάνει κάποια τέτοια νέα κίνηση πράγμα που θα σημαίνει πως διαθέτει την απαιτούμενη εξυπνάδα και θα εξελιχθεί σε ένα καλό κυνηγόσκυλο.

Όμως το σίγουρο είναι ότι και αν ακόμη ξεπεράσει το σταύρωμα αυτό, λίγα μέτρα παρακάτω θα κολλήσει ξανά στο επόμενο σταύρωμα. Εμείς συνεχίζουμε να παραμένουμε ακίνητοι χωρίς να μιλάμε καθόλου στο κουτάβι και χωρίς να προσπαθούμε να του υποδείξουμε που να ψάξει για να ξεκολλήσει, γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να του αποσπάσουμε την προσοχή και τη ροή της σκέψης.

Η ουδέτερη στάση μας είναι το σημαντικότερο, νόμος θα έλεγα, στην πρακτική εξάσκηση του κουταβιού. Το μόνο που αυτή τη στιγμή χρειάζεται από εμάς το κουτάβι, είναι η ήρεμη παρουσία μας, η ηθική με άλλα λόγια συμπαράσταση μας. Δε μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση να ξεσηκωθεί ο λαγός, αλλά να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι. Ο τρόπος σκέψης, η εκμετάλλευση όλων των οσμών κι ενδείξεων του λαγού και οι σωστές κινήσεις που θα κάνει μόνο του και ανεπηρέαστο στο χώρο του κυνηγότοπου μέχρι να ξεσηκώσει το λαγό, θα του επιτρέψουν να διαμορφώσει τη μέθοδο ψαξίματος, την οποία θα καταγράψει στο υποσυνείδητο του ως η μέθοδος που φέρνει αποτέλεσμα. Το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει να ξεσηκώσει το λαγό. Έτσι αν παρατήσει το ντόρο και έρθει στα πόδια μας, θα το χαϊδέψουμε λίγο και αφού ηρεμήσει, θα το δέσουμε και θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι μας. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας και να ψάξουμε για άλλο λαγό.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Κυνήγι Λαγού" του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές, αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Λαγόσκυλο
Εκπαίδευση Λαγόσκυλου
Μανούσος Χαλκιαδάκης
Πηγή: 
www.lagokinigi.gr
Φυλή: 
Θήραμα: