Μάθημα 13ο: Λαγός κάθεται σε γιατάκι...

Μάθημα 13ο: Λαγός κάθεται σε γιατάκι...

Όση ώρα ιχνηλατεί το κουτάβι εμείς καθόμαστε ακίνητοι και αμίλητοι. Όταν πιάσει το λαγό εκδηλώνουμε τη χαρά μας με πανηγυρισμούς, με πολλά μπράβο, με πολλά χάδια, με μεζεδάκια από το λαγό, δίνοντας του να καταλάβει ότι μας ενδιαφέρει ο ίδιος ο λαγός και όχι τα ίχνη του.

 

Τα ίχνη απλά τα χρησιμοποιούμε για να φτάσουμε στο λαγό. Στη συνέχεια αν το κουτάβι βρει ντορό άλλου λαγού, το αφήνουμε να ψάξει και ξεκινάμε την ίδια ακριβώς τακτική μέχρι να τον ξεσηκώσει όσες έξοδοι και αν χρειαστούν… Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση που θα δούμε κάποιο λαγό να κάθεται στο γιατάκι του.

Αν το κουτάβι ιχνηλατεί, θα καθίσουμε σε σημείο που θα έχουμε άμεση οπτική επαφή με το λαγό (να μας βλέπει ο λαγός), πράγμα που δε θα του επιτρέψει να μπροσαλέψει εύκολα, κι εμείς θα παρακολουθούμε εύκολα τις κινήσεις του κουταβιού. Εκεί θα παραμείνουμε μέχρι να το ξεσηκώσει, όση ώρα και αν χρειαστεί.

Στην περίπτωση όμως που το κουτάβι μας δεν έχει ακόμη αρχίσει (δεν έχει μάθει) να ιχνηλατεί, θα το φωνάξουμε κοντά μας, και παίρνοντας ένα πολύ μικρό πετραδάκι σε μέγεθος ρεβιθιού (για να μη ξεπεταχτεί ο λαγός), θα το πετάξουμε πάνω ή πολύ κοντά στο θάμνο του λαγού ίσα-ίσα για να δώσουμε την κατεύθυνση στο κουτάβι, δίνοντας του την εντολή «πάρτο».

Ψάχνοντας, ή θα μυρίσει το λαγό στο γιατάκι του και θα τον ξεσηκώσει, ή ο λαγός θα ξεπεταχτεί, και το σίγουρο είναι ότι θα τον κυνηγήσει ακόμα κι αν δεν έχει ξαναδεί λαγό, αρκεί να κρατήσουμε το στόμα μας κλειστό γιατί αν μιλήσουμε ίσως μπερδευτεί και σταματήσει (γενικά δεν πρέπει να μιλάμε όταν το λαγόσκυλο ξεσηκώνει το λαγό). Ενδέχεται το κουτάβι να κάνει καταδίωξη για αρκετή απόσταση με κανονικά κλαφουνίσματα ή να τον κυνηγήσει μέχρι να χάσει την οπτική επαφή μαζί του και μετά να γυρίσει πίσω. Πάντως το σίγουρο είναι ότι η εμπειρία θα είναι μεγάλη. Εννοείται ότι τα μπράβο θα είναι πολύ πλούσια.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Κυνήγι Λαγού" του Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ο κύριος σκοπός του βιβλίου είναι μέσα από τις 352 σελίδες του, να μεταδώσει στο λαγοκυνηγό επίπεδο γνώσεων τέτοιο, ούτως ώστε αρχικά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του την πραγματικότητα από τους μύθους γύρω από το κυνήγι του λαγού και στη συνέχεια να του αποκαλύψει πολλές απλές, αλλά αλάθητες τεχνικές για το προσοδοφόρο κυνήγι του. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Μανούσος Χαλκιαδάκης
Κυνήγι Λαγού
Λαγός
Γιατάκι
Εκπαίδευση Κυνηγόσκυλου
Ελληνικός Ιχνηλάτης
Πηγή: 
www.lagokinigi.gr
Φυλή: 
Θήραμα: