Το κυνήγι στο στόχαστρο ή βελτίωση της νομοθεσίας

Το κυνήγι στο στόχαστρο ή βελτίωση της νομοθεσίας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του προγραμματισμού της περιβαλλοντικής πολιτικής του ελληνικού κράτους, ξεκινά ένας εθνικός διάλογος για το κυνήγι, με πρωτοβουλία του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος προσκαλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βέβαια στο τραπέζι κάθονται και οι επτά Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας μας, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, φιλοζωικές, πολιτικά κόμματα, ακόμη και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας.

Ο λόγος που προβάλλει το υπουργείο, για την ανάγκη επανεξέτασης των όσων ισχύουν για το κυνήγι στη χώρα μας, είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται είναι παλιό (του 1969) και εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγές, θέτοντας μάλιστα και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί μια συζήτηση εθνικού διαλόγου.

Ήδη έγινε η πρώτη διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα, και βάση όσων συζητήθηκαν οι κυνηγετικές ομοσπονδίες εκφράζουν τη δυσπιστία τους απέναντι στις προθέσεις του υπουργείου, καθώς εκτιμούν πως στόχος του είναι να «συρρικνώσει» το κυνήγι και ειδικότερα, να μειώσει τις κυνηγητικές περιοχές και περιόδους, τα είδη θηραμάτων και να αφαιρέσει αρμοδιότητες και δικαιώματα από αυτές.

Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο για το κυνήγι, όπως: «Θεωρείτε ότι το πλαίσιο των αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων με το Υπουργείο Κυνηγετικών Οργανώσεων (Κ.Ο.) είναι πλήρες και εξασφαλίζεται ο σκοπός για τον οποίο υφίστανται αυτές οι Κ.Ο.; Αν όχι, ποια λειτουργική δομή προτείνετε να ακολουθήσει η πολιτεία;».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο διάλογος θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Απριλίου.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
Στην ατζέντα του διαλόγου, μετά από πρόταση του Γ. Τσιρώνη, τέθηκαν τέσσερις άξονες:

Ι. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κυνήγι (όπως άδειες θήρας, εγγραφή σε σωματείο, έλεγχος, εκπαίδευση κυνηγών, δικαιώματα κυνηγού και σωματείου κτλ)
ΙΙ. Το οικονομικό πλαίσιο γύρω από την άσκηση του κυνηγιού (συνδρομές, διάθεση εσόδων κ.λπ)
ΙΙΙ. Θηροφύλαξη και ο έλεγχος της λαθροθηρίας (ιδιωτικοί φύλακες θήρας, κυνηγετική παραβατικότητα κ.λ.π.)
IV. Το διαχειριστικό πλαίσιο άσκησης θήρας (ενδιαίτημα και πληθυσμοί θηρεύσιμων ειδών, όρια κάρπωσης, περιοχές άσκησης θήρας και εκγύμνασης σκύλων, κριτήρια καθορισμού κυνηγετικής περιόδου κλπ)

Στον διάλογο συμμετέχουν οι εμπλεκόμενες περιβαλλοντικές διευθύνσεις και γραμματείες, Πανεπιστημιακοί φορείς, επιμελητήρια, εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και ΜΚΟ, σχετικά σωματεία, ομοσπονδίες και πολιτικά κόμματα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, οι προτάσεις και οι απόψεις των οποίων θα κατατεθούν και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ.Τσιρώνης «Στόχος μας είναι οι συζητήσεις και οι προτάσεις να οδηγήσουν στην καταγραφή όλων των απόψεων.

Ενδεικτικά θέματα για την υποβολή προτάσεων και συζήτηση του άξονα Ι είναι :
1.- Από το σύνολο των υφισταμένων σήμερα διατάξεων που απαρτίζουν το νομικό και διοικητικό καθεστώς που διέπει τη θήρα, ποιες θεωρείτε ότι χρήζουν άμεσης παρέμβασης και προς ποια κατεύθυνση;
2.- Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα που αφορούν στο υφιστάμενο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Κ.Σ., Κ.Ο. και Κ.Σ.Ε. και ποιες προτείνετε ως άμεσες παρεμβάσεις για την επίλυσή τους.
3.-Υπάρχουν προβλήματα ή παραλείψεις που σχετίζονται με την έκδοση των αδειών θήρας; Αν ναι, ποια είναι αυτά και τι προτείνετε να αλλάξει ως προς το ισχύον πλαίσιο.
4.-Θεωρείτε ότι το πλαίσιο των αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων με το Υπουργείο Κυνηγετικών Οργανώσεων (Κ.Ο.) είναι πλήρες και εξασφαλίζεται ο σκοπός για τον οποίο υφίστανται αυτές οι Κ.Ο.; Αν όχι, ποια λειτουργική δομή προτείνετε να ακολουθήσει η πολιτεία;
5.-Θεωρείτε ότι υπάρχουν κενά στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη θήρα των τριχωτών και πτερωτών θηραμάτων; Αν ναι, ποια είναι αυτά και ποιες αλλαγές προτείνετε;
6.- Εκπαίδευση κυνηγών. Αλλαγή τρόπου εξέτασης των υποψηφίων κυνηγών. Προτάσεις.
7.- Οποιοδήποτε άλλο θέμα στο πλαίσιο του άξονα Ι.

Τα έγγραφα με τις προτάσεις θα αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 και ώρα 14:00.

Η συνάντηση και συζήτηση του άξονα Ι θα γίνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 ώρα 10:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Υ.Π.ΕΝ. Μεσογείων 119, Αμπελόκηποι, 115 26 Αθήνα, η δε παρουσία σας δεν αντικαθιστά τη διαβίβαση των απόψεών σας με Η/Τ.

Μετά από κάθε συζήτηση, θα είναι δυνατή και η διαβίβαση συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών απόψεων».

Συντονιστής του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι, ορίστηκε κ. Δημήτρης Ντινόκας, δασολόγος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, προϊστάμενος στη Δ/νση Δασικών Έργων και Υποδομών.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Β. ΜΠΑΛΑΤΣΟΥ
Τις ενστάσεις του, για τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και για τον αν. υπουργό κ. Τσιρώνη, εκφράζει ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας- Ν. Σποράδων, κ. Βαγγέλης Μπαλατσός, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση του εθνικού διαλόγου και ήδη προετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις του φορέα στην επόμενη.

Ειδικότερα μιλώντας στην «Ε», υποστήριξε: «Θέλουν να καταργήσουν το παραδοσιακό κυνήγι. Θέλουν να μειώσουν την έκταση των υπαρχουσών κυνηγετικών περιοχών, την περίοδο κυνηγιού, ακόμη και τα είδη θηραμάτων. Υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στο νομικό πλαίσιο, αλλά αυτό είναι το αυστηρότερο που υπάρχει σήμερα σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση, διαφαίνεται ότι θέλουν να κάνουν ριζικές αλλαγές εις βάρος των κυνηγών, ακόμη και να τους …εκτοπίσουν, σαν θεσμικά όργανα, από ρόλους και δικαιώματα, όταν για παράδειγμα προτάθηκε να αφαιρεθεί ο όρος ότι οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες είναι συνεργαζόμενα σωματεία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος! Αυτό δημιουργεί υποψίες και κρύβει σκοπιμότητα!».

Να σημειωθεί ότι η Ζ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας Γενική Δ/νση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλατσό, κατά την πρώτη συνάντηση του εθνικού διαλόγου, οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες βρήκαν μεγάλη στήριξη, από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας, ενώ σημαντικό «ατού» τους, είναι και η στήριξη που τους παρέχει η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντός, όσον αφορά στο έργο που επιτελούν σήμερα οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας μας στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα στην ορθολογική διαχείριση και την αειφόρο ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου, με τη λειτουργία και των σωμάτων θηροφυλακής.

Κυνήγι
Ζ ΚΟΘ
Γιάννης Τσιρώνης
Πηγή: 
eleftheria.gr