Κυνήγι μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις ΗΠΑ

Η έκφραση "είναι τρελοί οι Αμερικανοί" δεν θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα σε όσα θέλει να κάνει η μικρή αγροτική κοινότητα του Ντιρ Τρέλι στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου οι τοπικές αρχές προτείνουν να καθιερωθεί επισήμως το κυνήγι μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η πρόταση, που θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο τον Αύγουστο, είναι πολύ συγκεκριμένη: Οι ενδιαφερόμενοι κυνηγοί θα πρέπει να αγοράσουν ειδική θηρευτική άδεια αξίας 25 δολαρίων προκειμένου να κυνηγήσουν drones τα οποία πετούν σε ύψος μικρότερο των 1.000 ποδών (305 μέτρα) με δωδεκάρα -ή μικρότερη- καραμπίνα. Σε περίπτωση επιτυχούς εξόρμησης, οι κυνηγοί θα πρέπει να κομίσουν την άτρακτο ή την ουρά του... θηράματός τους, προς απόδειξη της επιτυχίας τους, ώστε η κοινότητα να τους επιβραβεύσει με το ποσό των 100 δολαρίων.

«Ζημιά μπορεί να έχει το ρύγχος ή η ουρά του αεροσκάφους, όχι όμως και τα δύο», σημειώνει με κάποια αυστηρότητα η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι πάνω από το ένα τετραγωνικό μίλι του Ντιρ Τρέιλ δεν συνωστίζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν δει ούτε ένα, αν και κάποιοι ιδιοκτήτες ράντσων έξω από τα όρια της κοινότητας υποστηρίζουν ότι έχουν δει κάποια. Ο εμπνευστής της πρότασης, ο 48χρονος βετεράνος Φίλιπ Στιλ, αναγνωρίζει τη συμβολική σημασία της πρότασης, υπογραμμίζοντας στο Reuters ότι «κανείς δεν θέλει να γίνουμε μία κοινωνία παρακολουθήσεων». Ο ίδιος προσθέτει, πάντως, ότι τυχόν αποδοχή της πρότασης θα προστατεύσει τουλάχιστον τη μικρή κοινότητά του από τη δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Εάν δεν θέλετε να καταρριφθεί το drone, μην το πετάτε πάνω από την πόλη μας» συνοψίζει το μήνυμα ο Φίλιπ Στιλ.

Η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών σχολιάζοντας το γεγονός, ανακοίνωσε ότι το κυνήγι μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ανήκουν στην Κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και καταδίκες. Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τους ανθρώπους στο έδαφος. 

Drones
Drone Hunting
Κολοράντο
ΗΠΑ
Κυνήγι μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Πηγή: 
in.gr, opposingviews.com