Το κυνήγι είναι μεγάλο σχολείο

Το κυνήγι είναι μεγάλο σχολείο

Είναι αλήθεια απαράδεκτο και αδιανόητο για τον Έλληνα νέο κυνηγό να μην έχει την δυνατότητα να μάθει την δραστηριότητα του κυνηγίου μέσα από μία ορθολογική και παράλληλα αποτελεσματική εκπαίδευση, ούτως ώστε να αποκτήσει γνώσεις τέτοιες που θα μπορούν να εγγυηθούν τις απολαύσεις και τα οφέλη του κυνηγίου προς τον άνθρωπο αφενός, και αφετέρου τον κυνηγό, βασικό και απαραίτητο διαχειριστή της άγριας πανίδας. 

Αν και απόγονος αυτού του υπέροχου λαού των αρχαίων Ελλήνων που δίδαξε πολιτισμό, τέχνες, γραφή, παιδεία και βοήθησε να αναπτυχθούν όλοι οι λαοί του πλανήτη Γη, δυστυχώς σήμερα σαν ένας παρακατιανός ζητιάνος προσπαθεί ψάχνοντας τα σκουπίδια να κρατηθεί στα πόδια του. Ο καθένας μόνος του αυτοσχεδιάζει σε αυτή την χώρα για να επιβιώσει, με αποτέλεσμα η απομόνωση των τεράστιων δυνατοτήτων, που αναμφισβήτητα έχει ο Έλληνας, να τον αποδυναμώνουν και να τον οδηγούν στην υποβάθμιση και απαξίωση σαν λαό. Είναι στο χέρι μας, αγαπητοί φίλοι, να ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπεια και των σεβασμό των άλλων λαών, αρκεί να το επιδιώξουμε και να το θέλουμε πραγματικά. Δεν είναι εύκολο, όμως είναι εφικτό.

Ας δούμε λοιπόν με ποιόν τρόπο μπορεί ο νέος κυνηγός να προσεγγίσει αυτήν την όμορφη δραστηριότητα και να την κερδίσει όπως αρμόζει και αξίζει, ούτως ώστε να μπορεί να απολαύσει στο έπακρο όλα τα οφέλη που προσφέρει. Παλαιότερα όταν η περιφέρεια έσφυζε από κόσμο, ο νέος είχε πολύ μεγαλύτερη αμεσότητα με το κυνήγι και το θήραμα, γιατί ζούσε και μεγάλωνε με αυτό από την μία και από την άλλη έχοντας πάντα ένα μέλος της οικογένειας κυνηγό, του έδινε ακόμη περισσότερα στοιχεία για θετική προσέγγιση προς αυτό.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, η περιφέρεια ερήμωσε, οι νέοι μεγαλώνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα ενδιαφέροντα των νέων έχουν αλλάξει και όσοι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με το κυνήγι, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τους νέους της παλαιότερης εποχής. Όμως κάθε εποχή έχει τα αρνητικά και τα θετικά της στοιχεία. Σήμερα ο νέος κυνηγός μπορεί να μην έχει το πλεονέκτημα της αμεσότητας που είχε παλαιότερα με το θήραμα και το κυνήγι, αλλά έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα της άμεσης και σωστής ενημέρωσης για ό,τι αφορά στο κυνήγι και το θήραμα.

Ο νέος κυνηγός σήμερα έχει την δυνατότητα να αναζητήσει και να βρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αντιληφθεί τις πραγματικές αξίες που προσφέρει το κυνήγι στον άνθρωπο, μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών σήμερα που δίνει την δυνατότητα στον κάθε νέο, εφόσον το θέλει, να αποκτήσει τεράστιες γνώσεις που θα ζήλευαν πολύ νέοι της εποχής εκείνης.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι, τότε οι νέοι δεν είχαν δεύτερη επιλογή απόκτησης γνώσεων για το κυνήγι, παρά μόνον τις γνώσεις που αντλούσαν από τους κυνηγούς της οικογένειας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με όποιον δάσκαλο καθόταν κανείς, τέτοια γράμματα θα μάθαινε και εάν ο μοναδικός αυτός δάσκαλος ήταν κακός δάσκαλος, είναι σαφές ότι θα έβγαζε και κακό μαθητή. Σήμερα, μπορεί ο κάθε νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με αυτήν την δραστηριότητα εφόσον πραγματικά το θέλει, αρκεί να κατανοήσει την πραγματική έννοια της λέξης κυνήγι και τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο.

Το ότι το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα η οποία ασκεί το σώμα και το νου, προσφέρει ανεκτίμητης αξίας γνώσεις οικολογίας-κυνηγεσίας και κυνολογίας, αναπτύσσει μεταξύ των ανθρώπων αξιόμορφες κοινωνικές σχέσεις, είναι ένα από τα καλύτερα μέσα αναψυχής βάσει των ερευνών που έγιναν στις ΗΠΑ, είναι άριστο μέσο διαπαιδαγώγησης των νέων και τέλος εξακολουθεί να είναι ένα αξιόπιστο μέσο που συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμη και ποιοτική συμπληρωματική τροφή στον άνθρωπο, θα πρέπει να είναι τα βασικά στοιχεία πάνω στα οποία θα επενδύσει ο νέος κυνηγός. Ευτυχώς για το κυνήγι και για τους νέους κυνηγούς, υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι αρχηγοί και μη κυνηγετικών ομάδων που αγαπούν και σέβονται το κυνήγι. Είναι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν τους νέους κυνηγούς, αρκεί να εντοπισθούν.

Δεν χρειάζονται βεβιασμένες αποφάσεις, οι σωστές επιλογές είναι αυτές που μπορούν να εγγυηθούν διαρκείς θετικές απολαύσεις. Την συμβουλή που θέλω μέσα από αυτό το μικρό κείμενο να δώσω στα νέα παιδιά, τους νέους συναδέλφους είναι: το κυνήγι είναι ένα μεγάλο σχολείο, ο σπουδαστής δεν παίρνει ποτέ πτυχίο, μαθαίνει κάθε μέρα καινούργια πράγματα, αποκτά τεράστιες εμπειρίες, που ποτέ όμως δεν εξαντλούν την διαρκεί εφευρετικότητα του θηράματος που λέγεται αγριόχοιρος.

Κυνήγι
Αγριόχοιρος
Κυνήγι Αγριόχοιρου
Ευμοιρίδης
Σχολείο
Θήραμα: