Κυνήγι αναψυχής σε λύκους στη Νορβηγία

Κυνήγι αναψυχής σε λύκους στη Νορβηγία

Απλοί πολίτες θα μπορούν να κυνηγούν λύκους για λόγους αναψυχής στη Νορβηγία, σύμφωνα με κυβερνητική πρόταση, κάτι που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από οργανώσεις και απλούς πολίτες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, το νέο μέτρο βρίσκεται υπό εξέταση από το νορβηγικό κοινοβούλιο, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί. Μέχρι τώρα, μόνο αρπακτικά ζώα που θεωρούνται «δυνητική ενόχληση» για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μπορούσαν να εξολοθρευτούν. Περίπου 65 λύκοι ζουν στη Νορβηγία και άλλοι 25 διασχίζουν κατά περιόδους τα σύνορα από τη Σουηδία. Συνολικά στη Σκανδιναβία υπάρχουν σήμερα περίπου 430 λύκοι, ανακάμπτοντας από τους μόλις 10 που είχαν απομείνει τη δεκαετία του 1990.

Το κυνήγι αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητάς τους στην περιοχή. Οι λύκοι είναι υπεύθυνοι μόλις για το 8% των 20.000 προβάτων που χάνονται από αρπακτικά και άλλους λόγους στη Νορβηγία κάθε χρόνο. Πέρυσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μπορούσαν να κυνηγηθούν έως και 47 λύκοι, αλλά ο αριθμός εντέλει μειώθηκε σε 15 δύο ημέρες πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Σήμερα υπάρχουν συνολικά εννέα αγέλες που περνούν το σύνολο ή μέρος του χρόνου τους στη Νορβηγία, αλλά η κυβέρνηση έχει στόχο να τις μειώσει σε τέσσερις με έξι, προκαλώντας επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF. 

Λύκοι
Νορβηγία
Πηγή: 
Ναυτεμπορική