Καταστροφές σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους

Καταστροφές σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα προκαλούν οι αγριόχοιροι, με τις δημοτικές αρχές στην Αρκαδία να προβαίνουν σε σύσκεψη για τη λήψη μέτρων για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του πληθυσμού του αγριόχοιρου, στοιχείο που προκαλεί τα διάφορα προβλήματα. Η αύξηση είναι τόσο μεγάλη που το κυνήγι δεν φαίνεται να διορθώνει το πρόβλημα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο επίλυσης του σημαντικού αυτού προβλήματος πραγματοποίησε συνάντηση την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη, προκειμένου να μεριμνήσει και να λάβει αποφάσεις έτσι ώστε να περιοριστούν οι καταστροφές καλλιεργειών και να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες στις καλλιέργειές τους.

Η αντιπεριφεριάχρης κυρία Ντίνα Νικολάκου μίλησε για την αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Όπως τόνισε, η Περιφέρεια προσπαθεί να βρει λύσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα προβεί σε σφαγιασμό των ζώων. Ένα από τα αίτια αύξησης του πληθυσμού είναι η απελευθέρωση ημίαιμων αγριόχοιρων σε ολόκληρη την περιοχή. Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Τρίπολης κ. Γιώργος Ρουμελιώτης στην τοποθέτησή του αρχικά μίλησε για την εγκατάσταση του αγριόχοιρου στην Αρκαδία, η οποία έγινε από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μεγαλόπολης ο οποίος το 1986 τα απελευθέρωσε στην περιοχή. Ο κ. Ρουμελιώτης μίλησε για τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη παρουσία του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο, αναφέροντας ότι έχει δημιουργηθεί κυνηγετικός τουρισμός, ο οποίος συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή. Οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην υπερπληθυσμό έγκεινται στο γεγονός ότι το ζώο αυτό έχει μόνο έναν «εχθρό», τον άνθρωπο. Αναπαράγεται δύο φορές τον χρόνο και έχει δυναμική επιβίωση.

Μία από τις λύσεις που συζητείται είναι η επέκταση της κυνηγετικής περιόδου για τον αγριόχοιρο κατά 10 περίπου ημέρες. Αυτό υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων κατά 2.000 άτομα περίπου. Δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις, αλλά αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, μετά από τις επιστολές που έχουν στείλει οι αρμόδιοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Αγριόχοιρος
Κυνήγι Αγριόχοιρου
καταστροφές
Πηγή: 
arcadiaportal.gr, protothema.gr
Θήραμα: