Ιστότοπος για τις ρίψεις εμβολίων για τη λύσσα

Ιστότοπος για τις ρίψεις εμβολίων για τη λύσσα

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης έχει δημιουργήσει έναν ειδικό ιστότοπο όπου καταχωρούνται τα σχέδια πτήσεων για τη ρίψη εμβολίων-δολωμάτων για την αντιμετώπιση της λύσσας των αλεπούδων.

Η παρακάτω ιστοσελίδα ενημερώνεται συνεχώς, ανάλογα με την αντίστοιχη ενημέρωση που λαμβάνει η Ομοσπονδία από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Εδώ επίσης υπάρχουν τα σχετικά έγγραφά των κτηνιατρικών υπηρεσιών

Δείτε τις περιοχές που έγιναν ή θα γίνουν ρίψεις εμβολίων κατά της λύσσας των κόκκινων αλεπούδων

Με έγγραφό του το Υπουργείο Αγροτικης Ανάπτυξης & Τροφίμων τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Απαγορεύεται η επαφή με τα εμβόλια δολώματα. Σε περίπτωση που πολίτες βρουν ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο,στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή με αυτό με γυμνά χέρια. Εφόσον το εμβόλιο δεν είναι κατεστραμμένο, να πιάσουν το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το προσκομίσουν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το αφήσουν σε κάποια μη κατοικημένη περιοχή (δάσος, αγρός), ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.

2. Αν η πλαστική κάψουλα που περιέχει το εμβόλιο είναι άθικτη δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, ακόμη και αν το εξωτερικό καφέ περίβλημα του δολώματος έχει σπάσει. Ωστόσο οι πολίτες να μην αγγίζουν με γυμνά χέρια το εμβόλιο δόλωμα ή την πλαστική κάψουλα.

3. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με γιατρό. Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι σε περίπτωση που κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή και απλοί πολίτες διαπιστώσουν σκύλο ιδιοκτησίας τους να περιεργάζεται ή να καταναλώνει ένα τέτοιο δόλωμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να του το αποσπάσουν από το στόμα. Σημειώνεται πως σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο.

 

Λύσσα
ΚΟΜΑΘ
Κόκκινη αλεπού
Αλεπού
Εμβολιασμοί από αέρος
Πηγή: 
ΚΟΜΑΘ
Θήραμα: