Η... τέχνη των φαλαινοθήρων

Η τέχνη των φαλαινοθήρων

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων οι κυνηγοί θαλάσσιων θηλαστικών συνήθιζαν κάποτε να σκαλίζουν σχέδια σε οστά φαλαινών και δελφινιών, και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα υπάρχει μια ειδική λέξη για τα οστέινα εργόχειρά τους: scrimshaw. 

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη φιλοξενεί τώρα ένα τέτοιο έκθεμα: το κρανίο ενός δελφινιού Steno bredanensis, πάνω στο οποίο έχουν χαραχτεί σχέδια με πεταλούδες, φυτά σε γλάστρες και σημαίες. Στο πίσω μέρος διακρίνονται μεγάλα ιστιοφόρα, ενώ το ρύγχος έχει σκαλιστεί σε σχέδιο σκακιέρας.

Το καλλιτέχνημα χρονολογείται στο 1825 και αποδίδεται σε αμερικανό φαλαινοθήρα αγνώστου ταυτότητας. Σήμερα, τα έργα αυτού του είδους πρέπει να σπανίζουν: οι μόνες χώρες που συνεχίζουν την εμπορική φαλαινοθηρία είναι η Ιαπωνία και η Νορβηγία, ενώ όλο και λιγότεροι κάτοικοι της Αρκτικής και ορισμένων άλλων περιοχών εξακολουθούν να εξαρτώνται από το κυνήγι κητών. Οι φάλαινες ανακάμπτουν τώρα σε όλο τον κόσμο, οι πληθυσμοί τους όμως παραμένουν πολύ μικρότεροι από ό,τι κάποτε.

Φαλαινοθήρες
τέχνη
Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
scrimshaw
Πηγή: 
in.gr