Η σημασία στο κυνήγι αγριόχοιρου με δύσκολες καιρικές συνθήκες

Η σημασία στο κυνήγι αγριόχοιρου με δύσκολες καιρικές συνθήκες

Εάν αναλύσουμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τις κυνηγετικές εξόδους μιας κυνηγετικής περιόδου, θα διαπιστώσουμε ότι ιδανικές καιρικές συνθήκες για κυνήγι είναι πολύ λιγότερες από αυτές των δύσκολων.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο βασικός λόγος που χαρακτηρίζει το κυνήγι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του ανθρώπου. Μέσα από το κυνήγι δοκιμάζει τις δυνάμεις του, τις γνώσεις του, τις δυνατότητες και αντοχές του. Είναι σαν την πηγή που άλλοτε τρέχει γάργαρο το νερό και ο διψασμένος διαβάτης γεμίζει σε λίγα λεπτά το παγούρι του σβήνοντας την δίψα του άμεσα, και άλλοτε στάζοντας σταγόνα-σταγόνα θα πρέπει με πολύ υπομονή και προσπάθεια να περιμένει να μαζέψει νερό για να ξεδιψάσει. Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι ότι η πηγή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσφέρει πάντοτε νερό στον διψασμένο διαβάτη.

Έτσι ακριβώς και το κυνήγι, όποιες και να είναι οι καιρικές συνθήκες θα συνεχίζει να προσφέρει ατελείωτες συγκινήσεις και γνώσεις στον κυνηγό. Επειδή κατά καιρούς ακούω από συναδέλφους κυνηγούς "με αυτόν τον καιρό δεν θα πάω στο κυνήγι", αφού δεν μπορώ να κόψω ίχνη και κάνει πολύ ζέστη ή έχει πολύ παγωνιά κ.λ.π. ή εγώ θα πάω στο κυνήγι μόνον αν βρέξει την προηγούμενη η χιονίσει. Λυπάμαι, αυτός ο συνάδελφος δεν είναι κυνηγός, αυτός είναι ευκαιριακός συλλέκτης κρέατος. Αυτός το νερό δεν το θέλει να σβήσει την δίψα του, αυτός το νερό το θέλει για να πλυθεί, γι' αυτό θα τον δείτε όταν η πηγή θα στάζει σταγόνα-σταγόνα το νεράκι δεν θα περιμένει να γεμίσει το παγούρι του, αλλά θα σηκωθεί να φύγει.

Απευθυνόμενος στους νέους ανθρώπους και συναδέλφους κυνηγούς, εάν πραγματικά θέλετε να γίνετε κυνηγοί και να αγαπήσετε την δραστηριότητα αυτή, θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να επιδιώκετε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Εκεί θα μάθετε το μεγαλείο αυτής της δραστηριότητας, γιατί εκεί θα γνωρίσετε τις δυνατότητες αυτού του θηράματος που λέγεται αγριόχοιρος και εκεί θα μάθετε πως θα το συναγωνισθείτε για να μπορέσετε να το δαμάσετε και βέβαια να το καρπωθείτε. Μην αγνοήσετε ποτέ τις περίφημες φράσεις, «μη συγχέεις την ποσότητα με την ποιότητα. Όποιος σκοτώνει περισσότερα θηράματα δεν είναι και ο καλύτερος κυνηγός».

Μου δίνεται η ευκαιρία να επισημάνω κάποια απλά, αλλά θεωρώ σημαντικά στοιχεία ενόψει της έναρξης της εφετινής κυνηγετικής περιόδου πιστεύοντας ότι θα βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους. Είναι γεγονός ότι οι πρώτες εβδομάδες για το κυνήγι του αγριόχοιρου δεν είναι και οι ιδανικότερες. Παρόλο που τα θηράματα είναι απονήρευτα και άφοβα, ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά μεγάλος. Η πολύ πυκνή βλάστηση, υψηλές θερμοκρασίες είναι δύο στοιχεία που δυσχεραίνουν και αφαιρούν αρκετές δυνατότητες τόσο από τους τετράποδους φίλους μας όσο και από τον ίδιο τον κυνηγό. Ο εντοπισμός και ο διαχωρισμός του ίχνους λόγω της κάλυψης του εδάφους από άφθονο χόρτο, γίνεται πολύ ειδικευμένος και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο του κυνηγού.

Θεωρώ ότι η περίοδος αυτή μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως η καταλληλότερη για ένα κυνηγετικό μεταπτυχιακό. Ναι, δεν είναι υπερβολή ο όρος, γιατί την περίοδο αυτή δοκιμάζονται στο έπακρο τόσο οι δυνατότητες και τα όρια των σωματικών αντοχών, όσο και η ποιότητα των κυνηγετικών γνώσεων. Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν έναν βασικό και απαραβίαστο όρο, ο συνάδελφος κυνηγός να απολαύσει όλα αυτά τα οφέλη του κυνηγίου χωρίς να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα και η ζωή του. Γι' αυτό φίλοι και συνάδελφοι, το πορτοκαλί γιλέκο να το φοράτε από την ώρα που θα ξεκινήσετε από το σπίτι, έως την ώρα που θα επιστρέψετε και να τηρείτε με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες ασφαλείας. Την περσινή κυνηγετική περίοδο να μην την ξαναζήσουμε, τα οκτώ θανατηφόρα ατυχήματα νομίζω ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε κανέναν από εμάς να αμελεί και να αδιαφορεί κατά την διαδικασία της όποιας κυνηγετικής εξόδου.

Άρθρο του Δημήτρη Ευμοιρίδη, μέλους του ΔΣ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και συγγραφέας του βιβλίου το «Κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα». «Το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα» (ISBN 978-960-93-4088-5) κυκλοφόρησε στις 25-05-2012 και κοστίζει 15Ευρώ. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες ή ακόμη και να το αγοράσετε, συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος, στην ιστοσελίδα του βιβλίου http://www.devmiridis.gr

 

 

Δημήτρης Ευμοιρίδης
Κυνήγι Αγριόχοιρου
Αγριόχοιρος
Πηγή: 
www.devmiridis.gr
Θήραμα: