Η όσφρηση των ελεφάντων καλύτερη και από εκείνη των σκύλων

Η όσφρηση των ελεφάντων καλύτερη και από εκείνη των σκύλων

Μπορεί οι σκύλοι να διακρίνονται για την ικανότητα όσφρησης, αλλά οι ελέφαντες καταφέρνουν να κερδίζουν στη σύγκριση με τον αγαπημένο μας σύντροφο στο κυνήγι, αφού οι ελέφαντες διαθέτουν 1.948 γονίδια όσφρησης έναντι 1.000 των σκύλων.

Οι ελέφαντες διαθέτουν καλύτερη όσφρηση μεταξύ των θηλαστικών, αφού είναι πέντε φορές καλύτερη από των ανθρώπων και υπερδιπλάσια σε σχέση με τους σκύλους, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Genome Research. Πάντως, ο άνθρωπος αν και υστερεί σε επίπεδο όσφρησης, μπορεί να την βελτιώσει πίνοντας αλκοόλ. Οι ερευνητές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον Γιοσιχίτο Νιιμούρα, ανέλυσαν δείγματα από διάφορα θηλαστικά, συγκρίνοντας πόσα γονίδια για εξειδικευμένους κυτταρικούς υποδοχείς για την όσφρηση διαθέτει το καθένα.

Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε πως οι αφρικανικοί ελέφαντες, κατέχοντας 1.948 γονίδια όσφρησης, έναντι περίπου 1.000 των σκύλων, είναι «πρωταθλητές» μεταξύ των ζώων που μελετήθηκαν (αλόγων, χοίρων, λαγών, χιμπατζήδων, αγελάδων, τρωκτικών κ.α.), πράγμα που τους επιτρέπει να μυρίζουν καλύτερα το περιβάλλον τους. Μέχρι σήμερα οι ερευνητές πίστευαν ότι την πιο ευαίσθητη μύτη έχει ο αρουραίος, ο οποίος διαθέτει περίπου 1.300 γονίδια σχετικά με την όσφρηση, Τα γονίδια της όσφρησης κωδικοποιούν μια σειρά από πρωτεΐνες, οι οποίες βρίσκονται στα κύτταρα της ρινικής κοιλότητας και προσδένονται στα μόρια των οσμών. Στη συνέχεια, τα νευρικά κύτταρα μεταφέρουν τις πληροφορίες για τις μυρωδιές στον εγκέφαλο, όπου γίνεται η ταξινόμηση και η αντίδραση στα ερεθίσματα. 

Όσφρηση
Σκύλοι
Ελέφαντες
Πηγή: 
http://www.eirinika.gr/article/36763/apithano-protathlites-tis-osfrisis-oi-elefantes-me-1948-gonidia-enanti-1000-ton-skylon