Η κάννη του κυνηγετικού όπλου

Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η διατομή μιας τυπικής κάννης κυνηγετικού όπλου διαμετρήματος 12:


Ξεκινώντας από τα αριστερά βλέπουμε τη θαλάμη του όπλου, το τμήμα της κάννης που δέχεται το φυσίγγι. Παλαιότερα η θαλάμη είχε μήκος 65χιλ. Τώρα πια όλα τα όπλα έχουν θαλάμη 70χιλ ή 76χιλ. Στην έκδοση supermagnum το μήκος της θαλάμης φτάνει τα 89χιλ (3,5''). Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην χρησιμοποιούνται φυσίγγια με μήκος κάλυκα μεγαλύτερο από τη θαλάμη του όπλου. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σημαντικός κίνδυνος έκρηξης της κάννης και σοβαρός τραυματισμός του κυνηγού και των διπλανών του. Το μήκος του κάλυκα μετριέται πρίν την γόμωση ή μετά τη βολή και όχι όταν είναι κλειστό το φυσίγγι.

Αμέσως μετά τη θαλάμη υπάρχει ο κώνος προσαρμογής. Είναι το τμήμα της κάννης που εισάγει τη γόμωση στην κυρίως κάννη. Το μήκος και η ποιότητα λείανσης του κώνου επηρεάζει την κατανομή των σκαγίων αλλά και το κλώτσημα του όπλου. Ενας απότομος κώνος προκαλεί παραμορφώσεις στα σκάγια καθώς αυτά εισέρχονται στην κυρίως κάννη με αποτέλεσμα φτωχή κατανομή στο στόχο. Το τελείωμα της θαλάμης και ο κώνος είναι τα συνηθέστερα σημεία όπου μπορεί να ξεκινήσει κάποια οξείδωση και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη καταπόνηση κατά τη βολή και επίσης η λείανση είναι λιγότερο καλή από ότι στην κυρίως κάννη με αποτέλεσμα να "κρατάει" κατάλοιπα πυρίτιδας κλπ.

Μετά τον κώνο προσαρμογής ακολουθεί η κυρίως κάννη ή αυλός όπως λέγεται μερικές φορές. Η διάμετρος (για το cal12) κυμαίνεται από 18,2 εως 18,6χιλ ενώ η τυπική ονομαστκή διάμετρος είναι 18,55χιλ. Μια σύγχρονη τάση (BackBoring) υπαγορεύει ακόμα μεγαλύτερες διαμέτρους που φτάνουν μέχρι και τα 19,0χιλ. Τα όπλα με στενή κάννη 18,2-18,3 κλωτσάνε περισσότερο με τα σύγχρονα φυσίγγια με πλαστικές τάπες. Οσα έχουν υπερβολικά μεγάλη διάμετρο (>18,6) είναι πιό γλυκά στην τουφεκιά και βγάζουν καλύτερες κατανομές, όμως είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή αερίων προς τον χώρο των σκαγίων κατά τη βολή αν η τάπα δεν είναι καλής ποιότητας ή είναι παλαιού τύπου (μάλλινη). Η μέση και καλύτερη λύση για γενική χρήση (προσωπική άποψη) είναι το 18,5.

Στο τέλος του αυλού υπάρχει ένα στένωμα που ονομάζεται τσόκ ή τσοκάρισμα. Το τσόκ υπάρχει για να ρυθμίζει τη διασπορά των σκαγίων στον στόχο. Ετσι όσο πιό στενό (σφιχτό) είναι το τσόκ τόσο πιό μικρή διασπορά δίνει στα σκάγια με αποτέλεσμα να διατηρεί επαρκή πυκνότητα βολής σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ομως υπάρχει και το μειονέκτημα ότι στις κοντινές-μεσαίες αποστάσεις (όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες βολές), ο κύκλος των σκαγίων είναι πολύ μικρός με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές αστοχίες. Περισσότερες πληροφορίες για τα τσόκ θα βρείτε σε επόμενο άρθρο.

Μετά το τσόκ και μέχρι το στόμιο της κάννης υπάρχει ένα παράλληλο τμήμα (όχι σε όλα τα όπλα) το οποίο βοηθάει επίσης στην καλή κατανομή των σκαγίων.

Πηγή: 
www.hunter.gr