05/11/2015
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Καλφόπουλος - εκπαιδευτής/ εκτροφέας
Δυστυχώς πολλοί κυνηγοί κάτοχοι σκύλου ενώ τη νεκρά σεζόν κάποιοι από αυτούς ασχολούνται με τα σκυλιά τους ώστε να διατηρήσουν την κάποιου είδους εκπαίδευσης που έχουν, και θυμούνται όλους τους κανόνες της εκπαίδευσης και της επιβράβευσης, δυστυχώς στην κυνηγετική περίοδο το 90% των κυνηγών ξεχνούν ή δεν επαινούν καθόλου το σκύλο τους κάθε φορά που εκτελεί την εντολή που τον προστάζουν. Η επιβράβευση στην εκπαίδευση του σκύλου έχει πολλές μορφές.
Πρώτη και κύρια επιβράβευση είναι μια λιχουδιά. Δυστυχώς, ενώ όλοι οι κυνηγοί δεν ξεχνούν το όπλο τους να πάνε στο κυνήγι, είναι σίγουρο όμως ότι ξεχνούν να βάλουν σε κάποια τσέπη του γιλέκου τους λίγες κροκέτες ή κάποιο μπισκοτάκι σκύλου όταν τους φέρει το ορτύκι να τους το δώσουν ως επιβράβευση. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ενώ ο σκύλος εκτελεί μια εντολή, δεν παίρνει ούτε μια λεκτική επιβράβευση, αλλά ούτε και ένα χάδι. Στην εκπαίδευση των σκύλων η επιβράβευση όμως ακολουθεί τη λογική «Μου δίνεις κάτι παίρνεις το αντίτιμο».
Ας δούμε, όμως, ποια θα είναι η πρώτη φορά που θα επιβραβεύσουμε το σκύλο μας. Αν τον έχουμε πάρει από κουτάβι στις πρώτες ημέρες που θα έρθει στο σπίτι μας αρχίζουμε να φωνάζουμε το σκυλάκι μας με το όνομά του, και αυτό ανταποκρίνεται και έρχεται κοντά μας. Κατά το παιχνίδι πετώντας ένα αντικείμενο, συνήθως μπαλάκι, δεν ξεχνάμε να το επιβραβεύσουμε. Τα χάδια και η λεκτική επιβράβευση, π.χ. "μπράβο", για να μάθει και τη λέξη είναι ό,τι καλύτερο για ένα κουτάβι λίγων εβδομάδων. Έτσι το κουτάβι αποκτά και σωματική επαφή μαζί μας, νιώθει σιγουριά με την παρουσία μας και εξοικειώνεται με τη φωνή μας. Με τον ίδιο τρόπο αρχίζουμε να ορίζουμε και το αντίθετο της επιβράβευσης, την τιμωρία. Μαθαίνει λοιπόν γλυκόλογα με μαλακό τόνο στη φωνή μας. Προσοχή, όμως, υπάρχει κίνδυνος με τον κακό χειρισμό μας, ο σκύλος να αποκτήσει φοβίες.
Για παράδειγμα ο σκύλος σας είναι 7 μηνών και τον βγάζετε στον κυνηγότοπο και κάποιος πιο κάτω από εσάς πυροβολεί κάποιο θήραμα. Ο σκύλος σας τρομάζει και εσείς σκύβετε, το αγκαλιάζετε και το χαϊδεύετε όσο πιο πολύ μπορείτε. Σωστά; ΛΑΘΟΣ! Στη λογική του σκύλου εσείς τώρα έχετε επιβραβεύσει το φόβο του. Γι' αυτό και πρέπει να μην λειτουργείτε με τη λογική του να εξανθρωπίζετε τις ανάγκες του σκύλου. Ο σκύλος έχει άλλο κώδικα επικοινωνίας και τα προβλήματα λύνονται πολύ διαφορετικά απ' ό,τι νομίζει η κοινή γνώμη. Γι' αυτό, σας παροτρύνω εάν αντιμετωπίσετε τέτοια προβλήματα, ν’ απευθυνθείτε σε γνωστό και έμπειρο εκπαιδευτή.
Η επιβράβευση με το φαγητό βασίζεται στο βασικό ένστικτο της επιβίωσης του σκύλου. Εάν χρησιμοποιηθεί ανεξέλεγκτα και από αδαείς ή καιροσκόπους εκπαιδευτές, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά σε πολλούς σκύλους. Από την άλλη, η μέθοδος αυτή μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Ο καλύτερος τρόπος επιβράβευσης είναι να χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό όλων των μορφών επιβράβευσης, ανάλογα με το χαρακτήρα τον δικό σας και του σκύλου σας. Τους στόχους της εκπαίδευσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε κατά την διάρκειά της όπως και σε περιπτώσεις διόρθωσης της συμπεριφοράς. Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι όπως επιβραβεύουμε το σκύλο μας για κάτι καλό, έτσι πρέπει να τον επιπλήττουμε για κάτι που δεν είναι καλό. Τις περισσότερες φορές για να τον προστατεύσουμε και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ασκούμε βία.
Θυμηθείτε ότι ένα καλό κυνηγόσκυλο πάνω απ' όλα πρέπει να είναι ένα καλά εκπαιδευμένος σκύλος, ώστε τελικά η δραστηριότητα μας να μας χαρίζει χαρά και όχι δυσάρεστες εκπλήξεις που θα αποβούν μοιραίες και θα χαλάσουν το κυνήγι μας.
Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του αρθρογράφου http://kurzhaarverginas.blogspot.gr/
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια